Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Који је најбољи начин за чување кромпира?

Кромпир је основна храна у многим културама. Осим што је богат калијумом, одличан је извор угљених хидрата и влакана.
Фото: Pixabay/pasja1000

Правилно складиштење може продужити живот кромпира и спречити непотребан отпад, а ми доносимо најбоље технике за то.

Чувајте га на хладном месту

Температура складиштења има значајан утицај на рок трајања кромпира. Чување кромпира на хладном месту помаже у успоравању клијања и одржава садржај витамина Ц.

Држите га даље од светлости

Држање кромпира у мраку спречава га да позелени и развије висок садржај соланина, што може изазвати мучнину, повраћање и дијареју ако се конзумира у великим количинама.

Не чувајте га у фрижидеру или замрзивачу

Сирови кромпир не треба држати у фрижидеру јер ниске температуре повећавају количину редукујућих шећера и чине га канцерогенијим када се пржи или пече. Такође не треба да се замрзава јер ће након одмрзавања постати кашаста и смеђа.

Ставите га у отворену посуду или папирну кесу

Да би вам кромпир дуже трајао, држите га у отвореној посуди, папирној врећици или другом контејнеру са отворима за вентилацију. Ово помаже у спречавању нагомилавања влаге, што доводи до кварења.

Немојте га прати пре складиштења

Кромпир ће трајати много дуже ако се држи сувим током складиштења и не пере док не буде спреман за употребу. Прање раствором соли или сирћета може помоћи да се уклони више остатака пестицида него сама вода.

Држите га даље од других производа

Кромпир држите даље од производа који сазревају, посебно банана, парадајза и лука, јер гас етилен који испушта може убрзати клијање кромпира.

Начин исхране који продужава животни век до 20 година

Преузмите андроид апликацију.