Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Које су здравствене предности мажења са партнером

Да ли волите да се мазите са својим партнером? Након што прочитате следеће редове, свидеће вам се још више.
Фото: Pixabay/AdinaVoicu

Не само да мажење може интимније повезати вас и вашег партнера, већ може имати и позитивне ефекте на ваше здравље. 

Oво су неке од здравствених предности мажења.
Смањује стрес

Ако још нисте пронашли свој ефикасан начин да се носите са стресом, мажење се свакако препоручује! Када се мазите са особом која вам много значи, окситоцин почиње да се ослобађа у вашем телу – смирује вас и омогућава вам да се ефикасније носите са стресом. Такође може смањити крвни притисак и ниво хормона стреса у телу.

Ублажава бол

Деца воле да се мазе када су болесна, и то из веома доброг разлога. Мажење може ублажити бол. То се дешава због горе поменутог окситоцина, који успешно блокира сигнале бола. Медицински истраживачи су чак разматрали како се окситоцин може претворити у лек против болова.

То је добро за срце

Нормалан ниво крвног притиска и живот без стреса су изузетно важни за здравље срца. Можете га јако оптеретити ако не обраћате пажњу на вредности крвног притиска и стално сте под стресом. Мажење је одличан метод за смањење стреса, па ова активност благотворно утиче и на здравље срца.

Може да спречи прехладу и ублажи симптоме одређених болести

Грљење вољене особе опушта и помаже у ослобађању напетости, што је добро за нормално функционисање имуног система. Са побољшаним имунитетом, тело ће се лакше борити против вируса или бактерија. Ако сте већ болесни, мажење вам може олакшати симптоме. Међутим, такав контакт се наравно не препоручује ако имате неку заразну болест коју можете пренети на друге.

Повећава везу са партнером

Парови који се много грле, љубе и мазе луче више сада већ добро познатог хормона окситоцина, који се назива и хормон љубави. Када свој осећај задовољства вежемо за особу, јасно је да ће наша повезаност са њом бити још већа.

Побољшава квалитет сна

Не брините ако не можете заспати мазећи се и касније се откотрљати на своју половину кревета; сама чињеница да сте се мазили помоћи ће вам да лакше заспите. Препоручује се да мажење са партнером пре спавања траје најмање 10 минута.

Poverenje je osnov svake iskrene veze

Преузмите андроид апликацију.