Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Које намирнице не треба да конзумирате док узимате лекове?

Постоје одређене намирнице које не би требало да конзумирате док узимате лекове. Треба напоменути да оно што пијете и једете такође може имати одређени утицај на неке лекове.
Фото: Pixabay/Pexels

Пре него што почнете да пијете лек, прво се консултујте са лекаром шта не би требало да конзумирате током овог периода.

Ово је листа одређених намирница које не би требало да конзумирате док узимате лекове.

Грејпфрут

Ово цитрусно воће мења начин на који одређене ћелије у вашем цреву узимају и транспортују лекове кроз ваше тело. Грејпфрут може утицати на више од 50 лекова. То може учинити неке лекове мање ефикасним, као што је фексофенадин за алергије, а друге може учинити превише јаким.

Млеко

Одређене антибиотике вашем телу може бити теже да обради ако пијете млеко. Минерали у млеку као што су калцијум и магнезијум су део разлога, као и протеин казеин. Ако узимате антибиотике, обавезно се информишите о томе коју храну и пиће треба избегавати.

Чоколада

Тамна чоколада посебно може да ослаби дејство лекова који вас смирују или чине поспаним. Такође може повећати снагу неких стимуланса, а у комбинацији са неким другим лековима, као што су они за депресију, може подићи крвни притисак.

Алкохол

Алкохол чини одређене лекове мање ефикасним или неефикасним, укључујући лекове за крвни притисак и срце. Такође, алкохол може појачати неке друге лекове или изазвати опасне нежељене ефекте.

Кафа

Ово популарно пиће може да појача ефекте и нежељене ефекте одређених лекова, као што су аспирин, епинефрин који се користи за лечење тешких алергијских реакција и албутерол, који се узима инхалатором за проблеме са дисањем. Кафа такође може отежати вашем телу да апсорбује и користи гвожђе.

Витамин К

Ако узимате лек варфарин, који се користи за лечење и превенцију крвних угрушака, пазите колико витамина К уносите јер може да учини да ваш разређивач крви буде мање ефикасан и да вас изложи већем ризику од опасног крвног угрушка. Неке од намирница које су богате овим витамином су броколи, прокељ, кељ, першун и спанаћ.

Kako zeolit može pomoći našem telu?

Преузмите андроид апликацију.