Konzervirana hrana je odlična opcija kada vam je potreban brzi obrok ili užina. Pasulj, meso, riba, supa i voće samo su neki od artikala koje ćete naći na policama konzervirane hrane.
Međutim, ušteda vremena ne bi trebalo da bude na štetu vašeg zdravlja. Iako vam ove konzerve mogu uštedeti vreme u kuhinji, možda ćete biti iznenađeni zabrinjavajućim sastojcima u nekim popularnim proizvodima.
Kada definišete konzerviranu stavku kao „nezdravu“, postoji nekoliko faktora koji dolaze u obzir. Količina natrijuma, dodatog šećera, trans i zasićenih masti i kalorija pomažu u određivanju nutritivne vrednosti proizvoda.
Pored toga, aditivi, konzervansi, boje za hranu i boje i drugi sastojci mogu odrediti kako konzervirani proizvod utiče na vaše zdravlje.
Pasulj
Nutricionisti ističu da treba biti oprezan kada je u pitanju kupovina gotovog pasulja iz konzerve. Konzervirani pasulj je često pun zasićenih masti, šećera i nepotrebnih dodataka.
Supe
Mnoge supe u konzervi sadrže previše soli. Jedna studija Kanadskog instituta za zdravstvena istraživanja (CIHR) pokazuje da kondenzovane supe spremne za serviranje imaju neke od najviših nivoa natrijuma u kanadskoj pakovanoj prehrambenoj industriji. Ista studija je takođe otkrila da je supa jedan od najvećih doprinosa natrijuma u kanadskoj ishrani – zajedno sa konzerviranim i kiselim povrćem.
Kompoti
oreporučuje izbegavanje konzerviranog voća upakovanog u sirup zbog visokog sadržaja šećera. Konzervirano voće u laganom sirupu sadrži 21 posto vašeg dnevnog preporučenog unosa šećera, a sve preko 15 posto je mnogo.
Preuzmite android aplikaciju.