Početna > Život i stil
Život i stil

Koja konzervirana hrana je najgora za naše zdravlje?

Konzervirana hrana je odlična opcija kada vam je potreban brzi obrok ili užina. Pasulj, meso, riba, supa i voće samo su neki od artikala koje ćete naći na policama konzervirane hrane.
Foto: Pexels/ Steffi Wacker

Međutim, ušteda vremena ne bi trebalo da bude na štetu vašeg zdravlja. Iako vam ove konzerve mogu uštedeti vreme u kuhinji, možda ćete biti iznenađeni zabrinjavajućim sastojcima u nekim popularnim proizvodima.

Kada definišete konzerviranu stavku kao „nezdravu“, postoji nekoliko faktora koji dolaze u obzir. Količina natrijuma, dodatog šećera, trans i zasićenih masti i kalorija pomažu u određivanju nutritivne vrednosti proizvoda.

Pored toga, aditivi, konzervansi, boje za hranu i boje i drugi sastojci mogu odrediti kako konzervirani proizvod utiče na vaše zdravlje.

Pasulj

Nutricionisti ističu da treba biti oprezan kada je u pitanju kupovina gotovog pasulja iz konzerve. Konzervirani pasulj je često pun zasićenih masti, šećera i nepotrebnih dodataka.

Supe

Mnoge supe u konzervi sadrže previše soli. Jedna studija Kanadskog instituta za zdravstvena istraživanja (CIHR) pokazuje da kondenzovane supe spremne za serviranje imaju neke od najviših nivoa natrijuma u ​​kanadskoj pakovanoj prehrambenoj industriji. Ista studija je takođe otkrila da je supa jedan od najvećih doprinosa natrijuma u ​​kanadskoj ishrani – zajedno sa konzerviranim i kiselim povrćem.

Kompoti

oreporučuje izbegavanje konzerviranog voća upakovanog u sirup zbog visokog sadržaja šećera. Konzervirano voće u laganom sirupu sadrži 21 posto vašeg dnevnog preporučenog unosa šećera, a sve preko 15 posto je mnogo.

Kako da najlakše isečete lubenicu! (VIDEO)

Preuzmite android aplikaciju.