Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како зеолит може помоћи нашем телу?

Сама реч се односи на „врући камен” и означава око 200 различитих врста минерала који се користе у различите сврхе и не само у медицинске. Минерали су вековима савезници лепоте и здравља тела, а међу њима важну улогу игра зеолит.
Фото: Pixabay/thebzeeds

Прво формиран пре више од 300 милиона година, углавном се састоји од силицијум диоксида (трећи најзаступљенији елемент у траговима у људском телу) и тетраедра глинице.

Постоји много варијација зеолита, од којих је свака јединствена за своје окружење. Неки су настали када су вулканске стене и пепео реаговали са морском водом, други су слатководне варијације.

На пример, у Аустралији, зеолит је познат и као клиноптилолит и сматра се једним од најстаријих налазишта те врсте на свету.

Како зеолит може помоћи нашем телу?

Зеолит се најчешће користи за детоксикацију јер узима позитивно наелектрисане честице токсина из тела и везује их за себе и тако чисти наш организам. Има снажно антиинфламаторно дејство, моћан је антиоксиданс који се бори против слободних радикала – супстанци које уништавају наше ћелије и тако убрзавају старење. Међутим, овај минерал не улази у крв, па не купује тешке метале, већ остаје у варењу. Стога, да би детоксикација била успешна, тешки метали као што су олово, жива и арсен треба да буду присутни управо у дигестивном тракту.

Осим што чисти тело од тешких метала, зеолит такође помаже да се тело ослободи од:

  • гљива бактерије и вирусе
  • алкохол
  • никотин
  • радиоактивне супстанце
  • пестицида канцерогене супстанце

Зеолит подиже Ph вредност организма, што значи да га чини алкалним и неутралише киселост која може негативно да утиче на здравље, поремети имуни одговор, мозак и нервни систем, а може утицати и на емоције и појаву анксиозности.

Како користити зеолит и где га пронаћи?

Зеолит долази у неколико облика, прах, капсуле или течност, а први је најпрактичнији за конзумацију. Зеолит у праху се користи тако што се помеша са водом, 15 грама зеолита помешати дрвеном или керамичком кашиком (никад металном) у 2 децилитра воде и попити.

Процес прочишћавања кроз урин почеће након шест до осам сати, па обавезно пијте велике количине воде.

Препоручује се да га пијете два до три пута дневно, али пре конзумације, посебно ако сте трудни или дојите, обавезно се консултујте са лекаром. Овај минерал је такође добар за спољну употребу код кожних проблема као што су себореја, дерматитис, псоријаза, перут и сличне болести.

Зеолит маска за лице

Да бисте очистили кожу од бубуљица и заблисталили, направите маску од зеолита у праху: помешајте једну кашику зеолита у праху са две кашике воде док не добијете пасту. Нанесите га на лице и оставите да делује сат времена. Маска од зеолита ће дубински очистити поре и помоћи у лечењу постојећих акни, бубуљица и флека.

Kako se jede avokado?

Преузмите андроид апликацију.