Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како уштедети воду и струју приликом чишћења куће?

Сваким даном постајемо све свеснији климатских промена широм света. 
Фото: Pixabay/orzalaga

Брига о животној средини почиње у нашем домаћинству.

Поред рециклаже, одабира еколошки прихватљиве амбалаже, не бацања хране, можемо допринети и мањој потрошњи ресурса, попут воде и струје.

Вероватно сте већ угасили светло иза себе и не пуштајте воду без потребе када, на пример, перете зубе. Воду и струју требамо и можемо да штедимо чак и током редовних кућних послова.

Нови лист доноси неколико корисних савета уз које ће ваше домаћинство постати још зеленије. Оперите воће и поврће у посуди да бисте сачували воду.

Користите воду за заливање собних биљака. Можете га пребацити у флашу тако да имате воде у време заливања. Редовно чистите своје кухињске уређаје.

Наиме, на пример, чајник и машина за прање судова троше много више струје ако су запушени каменцем. Када кувате нешто у великом лонцу, обавезно користите поклопац јер ће се садржај брже загрејати, а то значи и да трошите мање струје/гаса. Наравно, увек покрените машину за прање судова када је пуна.

Не будите лењи и не палите је са само пар тањира. Погрешно је и мишљење да се приликом ручног прања прљавог посуђа троши мање воде. Најбоља опција је пуна машина коју ћете прати на програму „еко”.

Редовно чистите и одржавајте радијаторе. Наиме, ако не раде, запушени су и прљави, троше више струје/гаса, а температура је и даље иста. Стручњаци објашњавају и да можете уштедети много енергије, а самим тим и новца, ако снизите климу и грејање за два степена.

Користите ЛЕД лампе које штеде енергију и уверите се да су сви уређаји искључени након употребе, а не у режиму мировања. На ово обратите посебну пажњу код рачунара које често заборављамо да искључимо.

Četiri greške koje pravimo sa sobnim biljkama: Ovo ih ometa u napredovanju

Преузмите андроид апликацију.