Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како се заштитити од бактерија које се преносе храном?

Опасне бактерије Листериа, Салмонела и Ешерихија коли које се преносе храном могу довести до озбиљне болести и смрти. Упркос лечењу, стопа смртности је висока.
Фото: Pixabay/Shutterbug75

Листериа је чак отпорнија од салмонеле и ешерихије коли, па се може развити и на нижим температурама. Одрасли и деца са здравим имунолошким системом углавном развијају благе симптоме и хоспитализација није потребна.

Међутим, људи са ослабљеним имунолошким системом попут старијих и пацијената са трансплантацијом органа, канцером, болестима бубрега, дијабетесом и ХИВ-ом могу озбиљно да се разболе и умру.

Посебно су у опасности труднице, које су око десет пута чешће оболеле од листерије, а болест може бити фатална за фетус. Намирнице од сировог млека имају 50 до 160 пута веће шансе да садрже листерију, кажу стручњаци.

Поред млечних производа, листерија се може наћи у месу и сировом поврћу.

Како се заштитити?

Одржавајте кухињу чистом Редовно чистите фрижидер и кухињске површине на којима припремате храну. Такође, посебно припремајте месо и поврће, истичу стручњаци.

Температура у фрижидеру мора бити нижа од 5 степени

Фрижидер мора бити довољно хладан, односно температура мора бити пет степени или нижа, а замрзивач мора бити нула или нижа.

Сирово млеко и млечни производи

Једење хране направљене од сировог млека један је од најризичнијих начина заразе листерије и других штетних бактерија. Труднице треба да избегавају меке сиреве као што су свјежи сир, фета, камембер и бри. Осим ако на амбалажи не пише да су направљени од пастеризованог млека.

Клице и поврће

Клице треба добро кувати, није препоручљиво јести их сирове, посебно не особама са високим ризиком. Одређено лиснато поврће попут кеља, спанаћа и зелене салате, јер расте ниже до земље, може бити заражено листеријом. Поврће увек треба добро опрати под текућом водом, а не квашењем у лавабоу, јер се бактерије могу ширити са једног листа на други.

Месо

Немојте јести виршле и друге месне производе ако нису добро кувани или печени. Трудницама се не препоручују ни саламе, ни ферментисане или суве кобасице.

Kofein izaziva ozbiljne probleme u trudnoći, a deca tek kasnije osećaju posledice

Преузмите андроид апликацију.