Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како помоћи детету да искористи свој потенцијал?

Пре неколико дана ученици су се вратили у своје учионице. Ово је поново променило ритам целе породице, али и створило прилику за стицање нових знања и вештина и побољшање оцена.
Фото: Pixabay/White77

Родитељи могу имати велики утицај на то како ће проћи наредних неколико месеци. Знањем, промишљањем и разумним корацима могу помоћи својој деци да преброде изузетно стресан период другог полугодишта образовања. 

Ово је пет најважнијих тачака које сваки родитељ треба да има на уму и тако помогне свом детету да искористи своје потенцијале.
Покажите разумевање

Битно је да покажете своје разумевање. Питајте дете како бисте му могли помоћи у одређеној школској ситуацији, како је провео дан у школи. Постављајте му отворена питања (она на која одговор није само негативан или позитиван) и тако покушајте да сазнате шта га мучи. Важно је да избегавате да наглашавате своје потенцијално песимистичне ставове када разговарате са дететом. Покушајте да му наметнете своје мишљење, али га водите да сам пронађе решење.

Проверите да ли зна да организује своје време

Ако дете још увек није научило да организује своје време и планира да испуни своје школске обавезе, помоћи ћете му тако што ћете му издвојити своје време и сести и разговарати, саветовати га колико му времена треба да научи неки предмет и затим заједнички утврђивање када мора да почне да учи за одређени предмет да би био спреман на време. Ако резултат није оно чему сте се обојица надали, следећи пут покушајте са другачијим приступом у одређивању времена.

Будите свесни да се лоша оцена може догодити свакоме

Никада ни на који начин не подривајте дететово самопоуздање. Лоша оцена може да се деси апсолутно свакоме. Без обзира на то коју је оцену добио, обавезно му покажите колико га волите и реците му да знате колико је труда уложио да учи и да се припреми за испит или да заврши одређени задатак. Оцене заиста нису све у животу, чекају га још много изазовних препрека.

Поставите реална очекивања

Није свако дете надарено, нити мора бити. Немојте вршити притисак на њега и упоређивати га са другима или са својим нереалним очекивањима. Поставите реална очекивања за себе и своје дете. Не очекујте немогуће од свог детета ако оно једноставно не може да постигне оно што сте ви као родитељ замислили за њега. Слушајте дете са разумевањем и решавајте проблеме чим дођу. Немојте чекати јун и закључење оцена да бисте исправили оцене, али увек имајте на уму стварне могућности вашег детета.

Покажите свом детету да је у реду да прихвати неуспех

Ваш најбољи пример ће показати да је у реду прихватити неуспех и критику. То је само мали изазов на путу. Покажите му како да настави да се бори за успех и буди му безусловна подршка у тренуцима слабости. То ће му значити више од свих одличних оцена заједно.

Evo kako da zavolite jutarnje buđenje

Преузмите андроид апликацију.