Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како до савршеног глутеуса? Тренинзи, фотошоп или естетска хирургија?

Живимо у ери инстаграма и веома је важно, поготово младима имати савршене слике и представити се у што бољем светлу. Инстаграм је преплављен фитнес саветима, сликама савршених задњица и ногу, жена и мушкараца који изледају савршено.
Фото: Pixabay/ConsultaFit

Ако знамо да је једна од највећих звезда Инстаграма постигла огроман успех својом задњицом, онда није ни чудо што све више девојака жели да поседује позадину попут славне Ким Кардашијан.

Ми припадници старије генерације смо мало теже прихватили овај тренд, ипак „нас су у главу сликали, нама је лице било важно“. Теже, али ипак прихватили смо изазов, тако да сада можете видети у теретанама и жене средњих година које вредно раде вежбе за задњицу.

Оне нешто млађе можда и претерују па се само фокусирају на тај део тела, заборављајући да постоје и остали делови тела и мишићних група којима су вежбе неопходне.

Међутим, осим естетских разлога, извођење вежби за јачање глутеалних мишића има и низ других предности.

Питали смо персоналног тренера Луку Браду да нам објасни које су предности извођења вежби за мишиће задњице. И питали смо га још неке ствари које су нас занимале мушкарцима можда и најпривлачнијем женском делу тела.

Да ли има жена које ти покажу слику и кажу: „Ја хоћу овакаву задњицу“?

Има. Итекако има. Дешавало ми се да ми клијенткиња покаже слику Ким Кардашијан и да ме пита за колико најбрже могу да изгледамо овако? Онда ја седнем и разјасним ствари. Објасним основу, како све заправо функционише и како не треба да верују баш у све што виде на сликама на итернету и како је код већине та задњица последица естетске хирургије, а не напорног вежбања. Често жене промене мишљење након разговора. Схвате да не може јак и добар глутеус да се постигне преко ноћи, али да као продукт вредног рада и дисциплине итекако може.

Колико је инстаграм помогао, а колико одмогао фитнесу и здравим навикама?

Са обзиром да је Инстаграм врло популаран, доста тога може да се види, сазна, научи једним кликом. Много је тренера који нуде бесплатне савете, можеш да нађеш велики број тренера, тренинга, дијета… Поставља се питање да ли то баш теби одговара? И како ћеш знати да ли је изабрани тренинг баш оно што теби треба? Дакле, можеш да пробаш све и свашта на свом телу, то може да делује позитивно, али често  поготово особа које никада нису тренирале то има ону лошу страну. Може да дође до повреда, до не постигнутих резултата, одустајања услед мањка резултата. Свашта може да се деси.
Не треба да заборавимо да доста ствари које видите на инстаграму нису реалне и нису такве у стварности.

Пластични хирурзи, фотошоп… Разним „алатима“ се служе онлајн пропагирају здраво тело и савршено извајане мишиће како би придобили клијенте и пратиоце, част изузецима. Тако да треба веровати само онима који су професионалци и које вам је неко препоручио и које сте видели уживо.

Ја увек саветујем девојке и жене да не очајавају и да не покушавају по сваку цену да буду као девојке са инстаграм фотографија, јер све то уживо врло често не изгледа тако, већ их позовем да дођу у теретану и да покушамо да направимо што бољу задњицу, онакву какву су желеле одувек. Нећемо успети преко ноћи наравно, али након неког времена резултат ће бити ту.

Поред естетике зашто су вежбе за задњицу важне, и која је улога глутеуса у телу?

Естетика долази као крајњи продукт. Заправо глутеус је највећи мишић у нашем телу, дели се на глутеус маxимус, глутеус минимус, и глутеус медиус (сваки има своју функцију у покретима). Веома је лењ мишић и тражи доста јачи тренинг како би се покренуо. Због тога није лако радити глутеус, препоручујем да се ради два пута недељно, наравно у зависности од циља. Користимо га у многим активностима у току дана,  веома је важан када је у питању постура. Такође јак глутеус нам смањује ризик од повреде, бола у леђима. Неке технике основних вежби доста зависе од јаког глутеуса (чучањ, искораци, вежбе које се изводе на „hip trust“ справи).

Које су по теби најбоље вежбе за задњицу?

Издвојио бих неколико вежби:

Вежбе на „hip trust“ справи, подизање бокова у положају моста, занжења на сајлама, абдукција, степ апс, чучњеви у искораку.

Да ли је истина да у последњих пар година девојке вежбају само задњицу и  заборављају на остале делове тела?

Одувек је то тако било, није само у последњих пар година. И док неки момци хоће да се “напуцају” у горњем делу тела, не раде ноге и задњицу уопште, тако и девојке хоће добру задњицу па не раде горњи део. Наравно да овакав приступ није добар из много разлога. Често својим клијентима морам да објашњавам да се мора радити на целом телу.

Gde treniraju najveći novosadski ŠMEKeri?

 

Преузмите андроид апликацију.