Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да заувек протерате мољце из свог ормана

Извукли сте из ормана свој омиљени вунени џемпер, а са њим је мољац излетео.
Фото: Pixabay/islandworks

Ово је први знак да се у орману крију мале гладне ларве, које су заправо криве за рупе на нашој одећи.

У наставку прочитајте како можете да се решите мољаца и како можете спречити њихово размножавање.

Мољци воле прљаве тканине, па обавезно оперите или хемијско очистите одећу пре дуготрајног складиштења

Често се дешава да, на пример, јакну коју смо носили два-три пута оставимо у орману јер сматрамо да се није упрљала. Међутим, мала количина прљавштине, прашине или зноја која се залепи за то кратко време довољна је да привуче мољце. Ако ваша роба већ има јаја или ларве мољца, прање ће их уништити.

Редовно и темељно усисавајте простор око ормара и чистите ормаре

Осим гардеробе, мољци воле и простор око ње. Завлаче се испод намештаја, воле тамне углове и дрвене површине, посебно тепихе, ћилиме и завесе. Ако током усисавања приметите мољце у околини, након чишћења одмах баците кесу из усисивача или уклоните остатке, у зависности од врсте усисивача који имате, јер у њима могу бити јаја. Такође, редовно чистите и бришите своје ормане јер прашина уђе и у њих.

Одећу од вуне, свиле, крзна или других животињских влакана чувајте у посебним навлакама које не пропуштају ваздух

Затворите све отворе на поклопцима лепљивом траком. На тај начин ћете заштитити комаде направљене од материјала који су мољцима најатрактивнији.

Екстремне промене температуре могу уништити ларве, а самим тим и заражену одећу на које сте ухватили мољце, ставите их у пластичну кесу, коју ћете потом оставити у замрзивачу два дана. После тога, проверите их у топлој просторији, оперите их и ослободићете се ларви.

Ставите природне репеленте у орман да бисте одбили мољце

Кедровина има јак мирис који их одбија, а једна од најпопуларнијих биљака за борбу против мољаца је лаванда. Есенцијално уље цитронеле попрскано по комаду природне тканине такође ће пружити јаку отпорност мољцима.

Ne bacajte stare i pocepane čarape: Postoji nekoliko pametnih načina da ih iskoristite

Преузмите андроид апликацију.