Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да се отарасите мрава из куће без коришћења хемикалија?

Иако су мрави једни од најкориснијих инсеката на свету, а уједно и једни од највреднијих, најчешће сметају људима када почну да улазе у куће и станове.
Фото: Pixabay/ImageParty

Да бисте их држали даље од свог животног простора, користите неколико трикова. Мрави су веома паметне, сналажљиве и вредне животиње и могу да носе терет и до 50 пута већи од сопствене тежине. Неке врсте чак штите биљке у замену за храну и склониште, али када их видимо како улазе у нашу кућу, нисмо баш срећни јер се могу врло брзо проширити. Привлаче их остаци хране, посебно слаткиши, и могу да пузе било где кроз најситније пукотине.

На свету постоји много врста мрава – једни су штеточине, док други само раде свој посао, али сметају нама људима. Ако успеју да свију гнездо у вашој кући, нећете их се тако лако отарасити.

На тржишту постоји много средстава за одбијање мрава и других инсеката, али они нису најбезбеднији за употребу због својих токсичних састојака, посебно ако имате кућне љубимце. Како се отарасити мрава природним путем? Да бисте их истерали из свог дома, потребно је да отерате матицу, а затим и целу колонију.

Већ имате неколико намирница у својој кухињи које мрави не подносе. То су, на пример:

Цимет

Мрави не воле мирис цимета, па га посипајте по свим угловима, пукотинама и стазама које користе. Ако приметите да их више нема, посао је завршен.

Лимунов сок

Ниједна животиња не воли лимунов сок, чак ни мрави. Мравињаке или стазе где се крећу сипајте свеже цеђеним лимуновим соком. Ако тренутно немате лимун, можете користити и лимунску киселину помешану са водом.

Кафа

Кафа такође има интензиван мирис који смета мравима. Посипајте млевеном кафом места на којима сте приметили скупљање мрава. Врло је велика могућност да више не прође тим путем.

Бело сирће

Бели алкохолни сирће је добро за чишћење кухињских површина уместо јаких хемикалија и једнако је добро за уклањање мрава. Помешајте сирће и воду и овом комбинацијом попрскајте сва критична места у кући.

Кухињска со

Помешајте пар кашика кухињске соли са кључалом водом и оставите да се течност охлади. Затим га сипајте у боцу са распршивачем и попрскајте све углове, улазна врата, прозоре и друге површине на којима се окупљају мали досадни људи.

Сода бикарбона

Сода бикарбона, баш као и со, је неподношљива за мраве. Поспите га директно где год их приметите и оставите неколико дана. Након тога, уклоните га усисивачем.

Kako da se rešite neprijatnih mirisa sa silikonskih kalupa?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке