Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да се најлакше решите јутарње главобоље?

Јутарње главобоље се могу јавити из разних разлога, а трикови попут хладних облога, конзумирања мале дозе кофеина или вежбања јоге и генералног опуштања могу вам помоћи да се решите бола.
Фото: Pixabay/JerzyGorecki

Истраживање из 2022. године показало је да ће свака шеста особа широм света доживети неки облик главобоље током дана. Постоје различите врсте главобоља, од пецкања које трају само неколико тренутака до јаких мигрена.

Јутарње главобоље су уобичајене и могу се појавити из разних разлога, од којих су многи неозбиљни. Често нема разлога за бригу, то је само резултат дехидрације.

Најчешће се могу уклонити било којом врстом таблета против болова, а ако желите да их се решите природним путем, покушајте са неким од следећих савета:
Хладни облог

Стављање хладног облога на чело може учинити чуда за мигрену. Коцкице леда умотане у пешкир, кеса смрзнутог грашка или чак хладан туш могу смањити бол. Држите облог на глави 15 минута, а затим направите паузу од 15 минута. Ј

Термофор

За тензијске главобоље ставите грејни јастучић на врат или потиљак. Ако имате главобољу од синуса, нанесите топлу крпу на место које боли. Топли туш такође може помоћи.

Олакшајте притисак на глави

Ако вам је коњски реп превише затегнут, то може изазвати главобољу. Ове „спољне компресијске главобоље“ такође могу бити изазване ношењем шешира, траке за главу, или чак наочара које су преуске.

Пригушите светла

Јарка или трепћућа светла могу изазвати мигрене. Ако сте склони њима, прекријте прозоре завесама за замрачивање током дана и покушајте да носите наочаре за сунце на отвореном.

Избегавајте превише жвакања

Жвакаћа гума такође може изазвати главобољу. Исто важи и за другу храну, а препоручује се да избегавате хрскаву и лепљиву храну и пазите да једете мале залогаје.

Узмите мало кофеина

Мале количине кофеина често могу ублажити главобољу, па чак и побољшати ефекат лекова против болова који се продају без рецепта. Међутим, превише кофеина може пореметити сан и изазвати различите врсте главобоља. Умереност је кључна.

Радите јогу

Било да се ради о истезању, јоги, медитацији или прогресивном опуштању мишића, учење како да се опустите усред главобоље може помоћи код болова.

Kako su steri Grci lečili depresiju i stres? Veruje se da njihova metoda vekovima pomaže ljudima

Преузмите андроид апликацију.