Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да најлакше оперете тепсије за печење?

Тепсије за печење су један од најчешће коришћених предмета у свакој кухињи и често је лако уочити истрошеност након кратког времена. Уље, храна и маст могу да се залепе за метал, остављајући тамне мрље и угљенисане остатке.
Фото: Pixabay/manfredrichter

Употреба машине за прање судова за уклањање мрља може бити штетна и често неефикасна, односно може погоршати изглед посуђа променом боје.

Стручњак за чишћење  тврди да је то узроковано комбинацијом високе топлоте, минералног садржаја воде и хемикалија које се налазе у таблетама за прање судова.

Временом ће метално посуђе, посебно алуминијум, изгледати поцрњело и запрљано. Она је објаснила да ако се тепсије не очисте темељно након употребе, преостало уље и храна ће додатно загорети на тепсији следећи пут када се стави у загрејану рерну.

Сами сапун и вода неће бити довољни за рибање тврдокорних мрља, па стручњак препоручује комбинацију соде бикарбоне и водоник пероксида за чишћење прљавштине и чађи.

Помешајте једну кашику соде бикарбоне са две кашике водоник пероксида и распоредите по посуди за печење. Оставите да одстоји два сата и обришите влажним сунђером. Уместо водоник пероксида можете користити и обично бело сирће, мада ћете морати да промените количине.

Пола шоље соде бикарбоне помешајте са једнаким деловима сирћета и сипајте у чинију, па додајте врелу воду. Оставите да се намаче 40 минута пре рибања.

Kako da očistite pokućanstvo bez deterdženta?

Преузмите андроид апликацију.