Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да најлакше очистите тепихе?

Када бисте знали колико килограма прљавштине вреба у вашим теписима, можда бисте двапут размислили пре него што поново згазите на њих. Вунени теписи су посебно добри у сакривању прљавштине, а остаци могу временом оштетити структуру тепиха.
Фото: Pixabay/kropekk_pl

Ево како очистити тепихе и тепихе на прави начин да би трајали годинама.

Мали теписи од природних материјала (памук или вуна)

Оперите издржљиве тепихе ручно са благим детерџентом, користећи меку четку или сунђер. Темељно исперите водом помешаном са малом количином белог сирћета да бисте уклонили остатке. Умотајте га у дебели пешкир, па станите на њега да бисте уклонили што више влаге. Окачите тепих да се осуши што је брже могуће.

Мали синтетички теписи

Ако је тепих веома чврст и машински ткан, перите га у машини за прање веша на нежним циклусима. Проверите препоручену температуру воде и детерџент на етикети за негу. Окачите га на место где ће се брзо осушити како бисте спречили појаву буђи.

Теписи веће површине

Унајмите професионалца за дубинско чишћење сваких неколико година. У међувремену, редовно усисавајте и спречите просипање по тепиху што је пре могуће. Ако су боје постојане, навлажите подручје сунђером умоченим у воду, користећи што је могуће мање течности. Обришите га белом памучном крпом, а затим ставите мрљу између два пешкира и накратко станите на врх да бисте уклонили вишак воде. Ако боје нису трајне, користите мешавину сирћета и воде 4:1 или поспите кукурузни скроб на врху и усисајте након 24 сата.

Итисон који покрива целу собу

Можете користити парни чистач, али је право чишћење тепиха најбоље препустити професионалцима. Чишћење је брзо, али носите само беле чарапе на тепиху док се потпуно не осуши (до 24 сата). За одржавање, третирајте мрље упијањем белом памучном крпом. Прво тестирајте средство за чишћење тепиха на скривеном подручју. Ако је у реду и не утиче на боје, нанесите малу количину на мрљу, пустите да упије, а затим је исперите водом.

Koliko dugo oprana odeća može da stoji u mašini pre nego što krene da smrdi?

Преузмите андроид апликацију.