Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Истраживања су показала да је најстарије дете у породици и најпаметније

Ако сте најмлађе или средње дете у породици, спремите се за неку непријатну вест – ваш најстарији брат и сестра је вероватно у праву када се хвале да су најпаметнији, бар тако каже наука.
Фото: Pixabay/Bessi

Студија je показала да су прворођена деца много боља у когнитивним тестовима од своје браће и сестара, и то већ од најранијег детињства. Бољи су и када је у питању успех у школи и интелектуални успех, а све је то, према истраживањима, резултат родитељског улагања.

Када добију прво дете, родитељи се труде да све ураде како треба и на тај начин имају већу свест о својим интеракцијама и улагањима у своје првенце. Са сваким наредним дететом, родитељи се све више опуштају и мање обраћају пажњу на ствари које им нису примарна брига.

После првог детета родитељи су опуштенији

Иако родитељи подједнако воле сву своју децу, прворођенци ипак добијају највећу пажњу када је у питању ментална стимулација. Осим тога, прво дете не би требало ни са ким да дели пажњу и време својих родитеља. Стручњаци потврђују да родитељи највише труда улажу у своје прво дете јер не знају шта их чека, а велики је и притисак околине.

Када родитељи успешно одгајају своје прво дете, имају друге изазове о којима треба да брину са другом децом.

Како посветити подједнако време и пажњу млађој деци?

Поменуто истраживање је открило да родитељи мање времена проводе читајући млађој деци, као и учећи их основним појмовима као што су абецеда или бројање. И док овај стил родитељства не утиче на став и личност детета, ипак има значајан утицај на његов успех. Улагање у интелектуални развој првог детета тако има дугорочне позитивне ефекте на његов развој, показало је истраживање. У већини случајева, најстарије дете ће имати већи коефицијент интелигенције од његове млађе браће и сестара, а вероватноћа да ће касније у животу постати директор или политичар је већа, каже наука.

Psiholog objasnila: Kako živeti sa narcisoidnom majkom

Преузмите андроид апликацију.