Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Грешке због којих пуњене паприке никада нису довољно укусне

Свака кућа има свој рецепт за пуњене паприке. Неки кувари у мешавину меса додају сирови пиринач, други прво испрже на масти, али се сви слажу да фил мора бити сочан.
Фото: Pixabay/kalhh

Тајна укусности може бити у одабиру праве врсте меса, а да би се што боље повезали са осталим састојцима можете додати и јаје. Пуњене паприке могу да се динстају уз прскање или у мешавини чорбе од поврћа и концентрата парадајза, а „класичари” више воле да додају домаћи парадајз сос.

Купујете погрешну врсту паприке

Најбоље паприке за пуњење су паприке танких зидова, као што је бабура. Наравно, можете покушати да експериментишете са шиљама и другим врстама, али у том случају ћете добити потпуно другачије јело од оног које традиционално припремају мајке и баке.

Бирате погрешно месо

Иако свака домаћица има свој рецепт, најчешће се користи мешавина млевеног меса, пиринча и црног лука, а додају се и зачини попут млевене паприке, бибера, соли, першуна и белог лука. Може се убацити и јаје. Чиста говедина обично испадне превише сува, па се користи мешано млевено месо. Добар однос је 70:30 у корист говедине. Ако се ипак одлучите за чисто јунеће месо, најбољи избор је месо са плећке. Неки кувари додају ситно сецкану сланину за сочност и укус.

Напуните паприке до врха

Након што очистите паприку од семенки, напуните је смесом, али никако до врха. Током кувања, пиринач се повећава у запремини, па смеса може да испадне и паприке попуцају. На месну смесу можете ставити и кришке парадајза јер, осим што смеса неће испасти из паприка, арома ће бити примамљивија.

Додате превише запршке

Паприке спадају у најтеже сварљиво поврће, а ако томе додате масноћу од фила и обиље соса, постоји ризик да ћете покајати што једете превише. Лакша верзија подразумева мање прскања или брашна умешаног у воду, што се такође може користити за згушњавање соса.

Погрешно припремате пиринач

Разлог зашто су комшијске паприке увек боље може бити начин припреме пиринча. Ако одаберете пиринач лошег квалитета или га прекувате, резултат неће захтевати понављање. Пиринач је најбоље у смесу додати сиров или кратко пропржити на уљу или масти.

Recept dana: Punjene paprike i paradajz

Преузмите андроид апликацију.