Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ево најефикаснијег начина да очистите кухињску славину од каменца

Каменац који се скупља на кухињској славини заиста је тешко искоренити, без обзира на то колико смо вредни и колико редовно је чистимо.
Фото: Pixabay/PublicDomainPictures

Ако живите у области са тзв тврду воду, онда сте добро свесни да се на славини у кухињи нагомилава каменац брзином светлости. Судопер и славина заузимају главно место у кухињи, па је, осим што морају да функционишу беспрекорно, важно и да добро изгледају, без видљивих мрља од каменца, накупина нечистоћа, остатака детерџента за ручно прање судова…

Треба напоменути да је славина најпогоднија за накупљање каменца, на коме се, ако се не уклони, у трен ока накупља прљавштина, остаци детерџента, као и буђ, рђа итд.

Ако користите средства намењена за чишћење ово подручје у кухињи, уверите се да нису са агресивним средствима која могу оштетити славину и судопер. Ако више волите „уради сам“ метод, онда имамо одлично решење: пасту од соде бикарбоне. Помешајте неколико кашика соде бикарбоне са неколико кашика воде, па добијену пасту нанесите крпом на славину и орибајте сунђером. Резултат ће бити запањујући!

Алкохолно сирће је такође одлично решење: попрскајте га по славини, оставите неколико минута и изрибајте сунђером.

Лимунов сок или трљање тврдокорних наслага лимуном такође ће учинити ваше славине сјајним и мирисним. Уколико приметите да вода спорије отиче, каменац се највероватније накупио у самој славини, односно у распршивачу за воду који се налази на свакој модерној славини, тзв. аератор. Извадите га из славине тако што ћете одврнути ‘главу’ клештима и одвојити мрежицу ​​од гумене траке и прстена на глави. Ту мрежицу ​​третирајте мекшом четкицом за зубе на коју ћете ставити сирће, соду бикарбону, лимунов сок или неко хемијско средство и каменац ће нестати, а ви ћете поново имати нормалан млаз воде. Или ставите мрежицу ​​у чашу сирћета преко ноћи и ослободите се каменца.

Препоручује се чишћење најмање три или четири пута годишње.

Kako da očistite pokućanstvo bez deterdženta?

Преузмите андроид апликацију.