Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ево како да уклоните каменац са зуба природним путем

Каменац или зубни плак су тврде наслаге на зубима које су најчешће жућкасте и сиве боје, које се најчешће јављају на доњим зубима, а везују се за генетику, лошу зубну хигијену, кафу, газирана пића и цигарете.
Фото: Pixabay/ivanovgood
Много више од изгледа

Зубни каменац садржи велике количине бактерија које производе многе киселине, што уништава структуру зубне глеђи и може довести до каријеса. Временом ће доћи до упале десни, које постају отечене, црвене и болне на додир. Нелечена упала десни може утицати на лигаменте који држе зуб у кости и околну кост. Код оваквих хроничних облика нестаје пародонцијум и повлачи се сама кост која се налази у устима болесника као тзв. џепови између зуба и десни, а губитак коштане масе око зуба може се видети на рендгенском снимку – а неизбежни пародонтитис се указује као завршни стадијум, упозоравају лекари.

Да бисте то спречили, најважније је редовно и добро прање зуба, коришћење зубног конца и уклањање каменца код зубара. Али постоји још један начин да га уклоните и смањите његов изглед – тако што ћете сами припремити воду за испирање уста.

Природни рецепти

Састојци:

  • Неколико капи уља од пеперминта
  • Мало лимуновог сока
  • Анис

Припрема:

У чашу воде сипајте следеће састојке и промешајте, а затим добро исперите уста смешом.

Kako pripremiti dete za prvi stomatološki pregled?

Преузмите андроид апликацију.