Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ево када је време да посетите доктора ако ноћу слабо видите

Вожња ноћу може бити изазовна чак и под нормалним околностима. Семафори, ограничена способност сагледавања околине, опасност од вештих возача… Али, иако је вожња ноћу тежа, ако вам је ноћни вид јако лош или се погоршао последњих месеци, требало би да се обратите лекару јер овај симптом може упозорити на озбиљна стања.
Фото: Pixabay/Myriams-Fotos

Ноћу, наше очне јабучице се шире да би се прилагодиле. Резултат је да наш вид постаје осетљивији на многе ствари које не примећујемо током дана.

Проблеми са видом могу бити израженији ноћу

Неки проблеми са очима могу бити израженији ноћу. Ако имате нешто попут катаракте, што је непрозирност природног сочива, можда нећете приметити никакве проблеме током дана јер је зеница лепе, нормалне величине. Али ноћу, када се зенице шире, приметићете одсјај и пруге светлости. Ово се такође односи на одређене проблеме рожњаче или мрежњаче који могу постати много видљивији ноћу. Рожњача је као прозор у око. Мора да буде леп, јасан и оштар, без икаквог замућења или подручја абнормалности, тако да можете да видите што је могуће боље. Лош ноћни вид може значити да су вам потребне нове наочаре. Лош ноћни вид такође може бити знак да ваше наочаре треба проверити. Сви смо мало више кратковидни ноћу.

Ово се зове ноћна миопија

Код неких је ноћна миопија мало израженија, док код других може бити знак да су им потребне нове наочаре. Да би проверили да ли је ноћни вид проблем, лекари ће проширити зенице особе и видети да ли постоји велика разлика у виду. Обично видимо да се наш вид само мало мења када се наше зенице прошире. Неки људи су веома осетљиви на то.

Ако вам је ноћни вид лош, посетите лекара

Ако имате лош ноћни вид или сте недавно приметили промену у ноћном виду, требало би да закажете преглед ока. Понекад људи сматрају да је смањени ноћни вид само део процеса старења, али је заиста важно да се то провери. Већина људи има одличан ноћни вид, чак и када старе. Нема разлога да неко промени начин живота, на пример да не вози ноћу, само због свог вида, када често постоји нешто што можемо да урадимо да помогнемо.

Oво пиће убрзава старење

Преузмите андроид апликацију.