Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Две биљке поспешују варење, убрзавају циркулацију и утичу на рад црева: Мршављење без дијете

Такозване прокинетичке биљке потпомажу варење тако што олакшавају пролаз садржаја кроз црева, а међу њима су две најефикасније.
Фото: Pexels/Pixabay
Ђумбир

Ђумбир је прокинетичка биљка број један према траварима. Осим што модулира инфламаторни одговор, има антивирусни ефекат и стимулише циркулацију, ефикасно стимулише покретљивост у дигестивном тракту.

Од давнина се користи за лечење пробавних тегоба, а истраживања су показала да може да појача и убрза пражњење црева, што је веома корисно за особе које пате од гастропарезе (отежано пражњење желуца у дванаестопалачно црево због поремећене покретљивости желуца). Доказано је да ђумбир утиче на ензиме трипсин и панкреасну липазу током процеса варења, што убрзава покретљивост и пражњење желуца.

Артичока

Ово је још једна прокинетичка биљка која помаже да се убрза покретљивост дигестивног тракта. Док ђумбир више делује на покретљивост црева у целини, артичока јаче делује на покретљивост танког црева, стимулишући лучење жучи и олакшавајући пробавне ензиме да ефикасније разграђују храну, варе масти и апсорбују витамине.

Одличан је избор ако имате проблема са нередовном столицом или имате потешкоћа са варењем хране. Артичоке се могу уградити у различите рецепте, од салата и сосева до прилога и варива од поврћа, а препоручени дневни унос артичока за оптималан ефекат на варење је 30-38 г дневно за мушкарце и 21-25 г дневно за жене.

Tri začina koja mogu da očiste vaš organizam

Преузмите андроид апликацију.