Почетна > Србија
Србија

Домаћи туризам све популарнији – Које дестинације су најчешћи одабир у нашој земљи?

Са сезоном годишњих одмора полако се попуњавају датуми путовања. Иако су се ранијих година многи одлучивали на неке далеке, сунчане дестинације, али и викенд посете европским градовима, данас је ситуација много другачија.
Фото: Танјуг/Општина Чајетина/Сава Милаков
Претходне три године бележи се нагли скок у потражњи за „домаћим“ дестинацијама.
Због чега се десио нагли скок у домаћем туризму?

Потребе за одласком на пут на „домаћем терену“ постају све бројније и траженије. Скок у домаћем туризму бележи се од 2020. године, односно са појавом епидемије „Covid19“. Епидеми ја корона вирусом није донела ништа добро, али је утицала да потребе и окружење човекове буду што природније.

Услед вишемесечне изолације и ограниченог кретања, потребних доказа о вакцинацији, многи људи су се одлучили да ту годину проведу на одмору негде где ће повратити равнотежу и свакодневни баланс.

Према статистици из 2020. године скок у туризму Србије, поготово сеоском, у мају месецу повећао за 40%.

Фото: Wikimedia Commons/Olja Simović

У 2021. години, у седмом месецу, туризам у Србији се повећао за преко 75%. Туристи су већином били странци, али и наши људи који живе у Немачкој, Аустрији, Босни и Херцеговини.

2022. година забележила је невероватни скок у односу на све претходне године. Прилог у томе иде већи број странаца који долази због разних фестивала, али и Отвореног Балкана за чије земље чланице су отворене границе.

Поред тога, многи старији суграђани одлучују се да искористе бесплатне ваучере за одмор у Србији, којих је прошле године подељено 100.000 за само два дана.

Велику посећеност забележили су у градови у Србији, Београд који је сам по себи увек на мети европских туриста, али и Нови Сад који је прошле године носио чувену титулу Европска престоница културе и имао мноштво догађаја који су привлачили странце.

Путовања ранијих година у односу на данас

Пре наступајуће „covid године“ већина становника Републике Србије је била при одлуци да своје слободне дане проведе на нешто егзотичнијим дестинацијама, попут Египта, Туниса или Турске, као и у комшијским земљама које имају излаз на море. Међутим, од 2020. година па надаље се бележи пораст у потражњи места са нетакнутом природом, као и места који одишу домаћинском атмосфером.

Млади, поред локација у Србији, одлучују се и на посете планина и језера у околини, али се већина одлучује на познате дестинације у Републици Србији, а које су раније, у већини случајева биле резервисане за дечје екскурзије и пензионере.

Да се потражња за природним благом у Србији повећала, показују многи запослени из ИТ сфере. Доста власника викендица у близини одређених природних површина бележи да су управо чести гости програмери који се задрже по који месец више.

Најчешће дестинације које се бирају у Србији

Најчешће дестинације које се бирају у Србији изабране су на основу најтраженијих дестинација у агенцијама и приликом употребе ваучера, али и према истраживању на интернету које углавном показује одабир младих.

1. Планине у Србији

Планине у Србији нису актуелне само зими, већ и лети. Иако је годинама уназад путовање на планину било резервисано за породицу, данас је и код младих све популарнији одмор на планини. Тара као тренутно најомиљенија пролећна дестинација, спада у категорију планина које почињу туристички да се развијају.

Фото: Танјуг/Општина Чајетина/Марко Чушин

Низ је других опција за пут од Копаоника, Златибора, Фрушке горе, Златара, Старе планине, планине Ртањ, Овчар, итд..

2. Језера и реке у Србији

Викенд одмор на језеру или реци је све чешћи. Сведоци смо и бројних прослава које се организују оваквог типа. Најпопуларније органзоване посете језерима у Србији су на Ђердапском јетеру, Власинском, Перућачком, Зворничком, Златарском, Палићком, Сјеничком, Борковачком, Борском, Среброном језеру итд.

Фото: WikimediaCommons/Ванилица

Одмор на рекама је опет своја прича и најчешће се овде одмарају локалци, али нимало нису заборављена, поготово у летњим месецима. Најчешће се посећују реке Дунав, Сава, Дрина, Велика Морава, Тиса, Увац, Лим, Јужна Морава итд.

Фото: ТО Тара и Дрина

3. Бање у Србији

Бање у Србији су углавном дестинација коју и данас посећују углавном старији парови или породице са децом. Места у којима се, поред лековите воде, налазе бројне туристичке знаменитости веома су популарна.

Фото: WikimediaCommons/Katarina Z

Бање попут Врњачке бање, Сокобање, Нишке бање, Пролом бање, Бање Ковиљаче, Бања Ждрело, Овчар бање најпосећеније су бање у туристчкој сезони, поготово када се ради о употреби ваучера за летовање у Србији.

4. Градови и тврђаве

Градови су дестинације које углавном маме странце, али ништа мање ни становнике Србије. Идеални су за кратка путовања, још уколико у својој понуди имају богату историју и лепу природу онда спадају у праве туристичке драгуље. Најпосећенији српски градови су: Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац, Суботица, Сомбор, Ужице, Краљево, итд.

Фото: WikimediaCommons/Pudelek

Најчешће се у склопу градова обилазе и вишевековна здања – тврђаве попут Калемегдана, Петроварадинске тврђаве, Голубачке тврђаве, Нишке тврђаве, Смедеревске тврђаве, Кладовска тврђава – тврђава Фетислам, Вршачка кула, Тврђава у Бачу, тврђава Маглич…итд.

Фото: Pixabay/gorans

5. Сеоска места

Сеоска места су неколико деценија уназад бивала запостављена, док је ситуација данас много другачија. Већином ова места живе због природне благодатости којом су обдарени, попут бројних дрвореда, воћњака, непрегледних пејзажа оранице и другог.

Фото: Wikimedia Commons/ Fortunato32

Неке од најпознатијих села у Србији су: Мионица, село Заовине, Сопотница, Митровац, Ердевик, итд…

Ovaj grad u Srbiji je na listi najjeftinijih evropskih gradova za 2023. godinu

Преузмите андроид апликацију.