Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли знате зашто авиони лете тачно на 11.000 метара?

Летење на 11.000 метара је једна од најчешћих висина на којима лете авиони. Постоји неколико разлога зашто је ова висина популарна.
Фото: Pixabay/pruslee

Ова висина је оптимална за већину типова лета и сматра се једном од најбезбеднијих и најефикаснијих висина за летење у авијацији.

Ево зашто:
Потрошња горива

Један од главних разлога зашто авиони лете на 11.000 метара је економичност. Што је авион виши, то му је потребно мање енергије за одржавање брзине и висине. Лет на великим висинама омогућава авиону да лети са мањом потрошњом горива јер је отпор ваздуха мањи на већим висинама. Уштеда горива није само финансијски исплатива за авио компаније, већ доприноси и смањењу емисије штетних гасова у атмосферу.

Сигурност

Још један важан разлог за лет на 11.000 метара је безбедност. На овој висини авиони избегавају препреке на земљи, као што су планине, куле и високе зграде, чиме се смањује ризик од судара. Поред тога, летење на овој висини омогућава авионима да избегну турбулентне зоне које се обично налазе на нижим висинама. Турбуленција може бити опасна и узроковати повреде путника и посаде, а летење на већој висини помаже да се избегне овај ризик.

Брзина лета

Други разлог за лет на 11.000 метара је брзина лета. Авиони који лете на већим висинама могу да лете брже јер је ваздух ређи. Мањи отпор ваздуха омогућава авионима да постигну веће брзине без повећања потрошње горива.

Комуникација

Комуникација је још један важан разлог зашто авиони лете на 11.000 метара. Ова висина омогућава бољу комуникацију између авиона и контролора летења на земљи. На овој висини нема препрека које би ометале сигнал, а омогућава и бољи пријем сигнала.

Потреба за кисеоником

Још један важан разлог за летење на 11.000 метара је потреба за кисеоником. На овој висини ниво кисеоника у атмосфери опада и то захтева употребу система за снабдевање кисеоником у авионима. Путници и посада не би могли да преживе без овог снабдевања кисеоником, а летење на овој висини омогућава стабилно снабдевање кисеоником без потребе за великим количинама. Системи за снабдевање кисеоником у авиону обезбеђују кисеоник путницима и посади, обезбеђујући безбедан и удобан лет.

Климатски услови

Висина од 11.000 метара такође омогућава авионима да избегну неповољне климатске услове. Температуре на овој надморској висини су обично знатно ниже него на нижим надморским висинама, што може смањити ризик од изненадних олуја, грмљавина и других неповољних временских услова.

Оперативне потребе

Висина од 11.000 метара се такође сматра оптималном висином за оперативне потребе авијације. На овој висини авиони могу да лете на безбедној удаљености један од другог, што смањује ризик од судара и омогућава бољу контролу ваздушног саобраћаја. Осим тога, ова висина омогућава авионима да брзо и ефикасно реагују у случају потребе да се избегну препреке на рути лета. Укратко, летење на висини од 11 хиљада метара има бројне предности, укључујући економичност, безбедност, брзину лета, бољу комуникацију, потребу за кисеоником, повољније климатске услове и оперативне потребе.

Ovo su najopasnije stvari koje možete da uradite u automobilu

Преузмите андроид апликацију.