Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли знате колико често треба да перете постељину?

Временом, а посебно током топлијих периода, на постељини се стварају бактерије, па чак и гриње ако се не пере редовно. Постељину треба прати после недељу дана до највише две, како би се спречило накупљање мртвих ћелија и бактерија.
Фото: Pixabay/JayMantri

Чаршави нису једини део постељине који треба редовно прати, али јоргане треба прати отприлике једном месечно, као и штитнике за душеке, а понекад и надмадраце.

Неки људи питају да ли је у реду мењати постељину једном месечно. Ако не спавате на душеку сваки дан, можда ћете моћи да се истегнете сваке две-три недеље, али ово би требало да буде максимално време између два прања.

Истиче да годишња доба утичу и на то колико често треба прати постељину. Наиме, током лета се много више знојимо него у зимским месецима, па каже да ако су вам чаршави ујутру мокри од зноја, било би добро да их одмах оперете и осушите за следећу ноћ.

Поред тога, каже он, може вам помоћи да боље спавате. Нека медицинска стања захтевају да кревет буде што је могуће чист, без бактерија или прашине која би могла да изазове алергије.

Ако патите од кожних болести као што су екцем, псоријаза или респираторно стање као што је астма, прашина и бактерије могу да их погоршају.

Истиче и да када стављате постељину у машину за прање веша, обратите пажњу на температуру. Приликом прања постељине треба је ставити на 60 степени и то на дуже прање, да се уклони зној, прашина и сл. Можете да перете на нижој температури, али, истиче он, тада можда нећете ефикасно убити све бактерије и уклонити сву прљавштину.

Спавате голи лети? Да ли је то паметно?

 

Преузмите андроид апликацију.