Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли треба да користимо додатке исхрани ако редовно тренирамо?

Додаци и разне замене за оброке некада су били углавном намењени спортистима, а данас их користи скоро сваки рекреативац који се бави неким видом активности. Али колико и када су заправо корисни и да ли помажу у губитку тежине и изградњи мишића?
Фото: Pixabay/TotalShape

Технологија и наука нам омогућавају да синтетишемо хранљиве материје као што су протеини и угљени хидрати који се налазе у храни у замену за оброке, обично у облику праха који се касније меша са течношћу и тако конзумира.

Такви производи су намењени као додаци исхрани, што се често заборавља – да су само додатак уравнотеженој исхрани.

Протеински суплементи и замене за оброк могу бити веома корисни у изградњи мишићне масе и губитку тежине, али само ако је остатак исхране уравнотежен и правилно испланиран.

Уравнотежена исхрана се углавном састоји од намирница богатог нутритивног састава, а ако желите да повећате мишићну масу или изгубите вишак килограма, морате водити рачуна о томе колико калорија дневно уносите укупно и да ли уносите адекватну количину неопходне хранљиве материје – додаци исхрани могу вам помоћи у томе.

Ако вежбате са циљем повећања мишићне масе, а изложени сте тешким тренинзима са оптерећењима неколико пута недељно, свакако треба да уносите већу количину протеина, али и угљених хидрата.

У овом случају замене за оброке и протеински прашкови могу бити веома корисни као додатак чврстој храни за коју немате довољно времена или из неког другог разлога не можете да унесете у довољним количинама.

Додаци исхрани могу бити одлично средство које ће помоћи свакој исхрани, циљу и тренингу, али нису неопходни и нису ефикаснији од „нормалне“ хране, али треба знати како и када их користити.

Где тренирају највећи новосадски ШМЕКери?

Преузмите андроид апликацију.