Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ево које ризикe доноси свакодневно конзумирање орашастих плодова по здравље срца и крвних судова

Они добро засићују тело, обогаћују главне хранљиве материје и позитивно утичу на опште здравље.
Фото: Pexels/Marta Branco

Орашасти плодови су присутни у људској исхрани од давнина. Врсте орашастих плодова имају одређене разлике. Ипак, предности ових производа не могу се преценити. Увек треба запамтити о норми и умерености.

Орах

Најприступачнији и најкориснији може се назвати орахом. Садржи ред величине више антиоксиданата од других. Богат је јодом, који помаже у превенцији болести штитне жлезде. Свакодневна употреба смањује ризике повезане са болестима срца и крвних судова. Позитиван ефекат је због присуства витамина Ц, А, Е, групе Б, гвожђа, фосфора, магнезијума, калцијума, корисних масних киселина итд.

Лешник

Има велику енергетску вредност. На 100 грама око 700 калорија. Садржи и неопходне витамине и минерале. Препоручује се код повећаног менталног стреса, хроничног умора, а такође и за побољшање имунитета. Помаже у побољшању циркулације крви и метаболизма.

Бадеми

Бадеми делују као антиоксиданс. Препоручује се за болести желуца и црева, висок холестерол, оштећење вида. Благотворно делује на јетру, жучну кесу и бешику. Има висок садржај витамина Е.

Индијски орах

Засићује масним киселинама, јача судове мозга и срца, позитивно утиче на функционисање имуног система, као и на зубну глеђ.

Пистаћи

Пистаћи због присуства танина у свом саставу, имају антибактеријско и антиинфламаторно дејство. Подстиче уклањање тешких метала и токсина. Препоручује се и код сметњи у варењу и током периода опоравка након болести.

Ko je izmislio domaći zadatak i zašto? Zanimljive istorijske činjenice

Преузмите андроид апликацију.