Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли превиште витамина Ц у организму може бити штетно?

Прекомерна конзумација витамина Ц може имати неке нежељене ефекте – од благих проблема са варењем до озбиљних здравствених проблема.
Фото: Pixabay/ivabalk

Витамин Ц је кључни нутријент који се налази у многим врстама воћа и поврћа и неопходан је за одржавање здравог имуног система. Међутим, превише додатака може имати неке нежељене ефекте.

Пошто наше тело не складишти и не производи витамин Ц, важно је да једемо храну која садржи овај витамин.

Чак и у високим дозама, витамин Ц није токсичан, али неки од најчешћих нежељених ефеката који се могу јавити при високим дозама су дијареја, мучнина, грчеви и други гастроинтестинални проблеми.

Међутим, ако узмете дозу већу од препоручене, ваше тело може имати потешкоћа да је обради и може доћи до негативних последица.

Важно је напоменути да су суплементи витамина Ц обично непотребни јер већина људи лако може добити довољно овог витамина једући свежу храну, посебно воће и поврће.

Дигестивни симптоми

Најчешћи нежељени ефекат прекомерне конзумације витамина Ц су дигестивни поремећаји, а то се јавља углавном као резултат узимања високих доза суплемената витамина Ц.

Најчешћи пробавни симптоми су дијареја и мучнина.

Примећено је да прекомерни унос доводи до рефлукса киселине, иако научни докази то не подржавају.

Познато је да витамин Ц побољшава апсорпцију гвожђа. Међутим, људи који имају стања која повећавају ризик од акумулације гвожђа у телу, као што је хемохроматоза, треба да буду опрезни са додацима витамина Ц.

У таквим случајевима, прекомерна конзумација овог важног витамина може довести до преоптерећења гвожђем, што може бити штетно за срце, јетру, панкреас, штитну жлезду и централни нервни систем.

Камен у бубрегу

Ваше тело излучује вишак витамина Ц као оксалат, отпадни производ који напушта тело кроз урин.

Међутим, под неким околностима, оксалат се може везати за минерале и формирати кристале који могу довести до камена у бубрегу.

Прекомерна потрошња витамина Ц може повећати количину оксалата у урину, што повећава ризик од развоја камена у бубрегу.

Висок унос витамина Ц није повезан само са већим количинама оксалата у урину, већ је повезан и са развојем камена у бубрегу, посебно ако конзумирате више од 2.000 мг дневно.

Треба напоменути да је готово немогуће добити превише витамина Ц само из хране, али ако узимате и суплементе, треба пазити на унос.

Šest navika koje usporavaju metabolizam

Преузмите андроид апликацију.