Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли прехладе заиста теже падају мушкарцима?

Није тајна да жене игноришу прехладе и испуњавају све своје обавезе на послу и код куће, док мушкарци са првом температуром и благим цурењем из носа падају у кревет исцрпљени.
Фото: Pixabay/Katrina_S

Због тога се многи људи питају да ли мушкарци доживљавају прехладу и температуру на другачији начин од жена. Због њиховог испољавања патње, изгледа као да имају искуство блиске смрти, па се поставља питање да ли је ово драматично преувеличавање симптома које се зове „мушка прехлада“ заправо стварно стање или само благо појачана осетљивост.

Oткривено је да мушкарци другачије доживљавају прехладу од жена и да је искуство болести горе код мушкараца него код жена. Међутим, показало се да резултати овог истраживања можда нису сасвим поуздани.

Студија из 2020. је заправо показала да жене могу имати мање озбиљне симптоме када се прехладе.

Симптоми узроковани прехладом су резултат борбе имуног система против болести. Пошто је телу потребна сва енергија коју може да добије за борбу против вируса и бактерија, оно обезбеђује да останете у кревету изазивајући симптоме који ће вас приморати на то. Чини се да жене имају слабији имуни одговор због хормона естрадиола, женског полног хормона, који модулира активност имуних ћелија.

То значи да људи са вишим нивоима естрадиола могу имати блаже симптоме прехладе. Такође, друга студија је показала да када је у питању грип, мушкарци су чешће хоспитализовани него жене, па су пријављени смртни случајеви од грипа мањи код жена. Иако истраживање није довољно опсежно да би износило смеле тврдње о разликама између мушкараца и жена, можда није потпуна бесмислица претпоставити да мушкарци доживљавају ове болести другачије од жена, иако ово може изгледати превише драматично да би било веродостојно.

Evo kako da održite vitku figuru i zimi bez ikakvih problema

 

Преузмите андроид апликацију.