Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли партнеру треба признати превару? Стручњаци саветују да добро размислите из једног важног разлога

Искреност у неким случајевима може само наштетити односу. Када треба признати превару партнеру? Одговор на ово питање даје неколико стручњака за везе.
Фото: Pixabay/panajiotis

Безброј је разлога због којих људи варају у вези – али шта треба да радите када се афера заврши, а ви и даље желите да будете са својим партнером?

Према мишљењу неких експерата зе везе, тајну своје невере увек би требало да задржите за себе – јер изношење овог пред партнера може само да донесе штету.

– Ви сте ти које гризе савест и ако је афера готова, немојте то стављати као терет свом партнеру – каже др Меган Флеминг, брачна саветница и сексуални терапеут из Њујорка.

Уместо да га повредите, др Флеминг предлаже да се усредсредите на себе и идентификујете разлог који стоји иза афере.

– Очигледно је да на неком нивоу нисте задовољни својом везом – објаснила је она за Рефинерy29.

Иако има смисла заштитити партнера од непотребног бола, посебно ако је афера заувек завршена, то такође значи чување велике тајне…

Међутим, други стручњак за брачне односе, Сусан Винтер, која је причала за „The Independent“, не слаже се у потпуности са тим. Она сматра да постоје ситуације када се оваква тајна чува – и друге када мора изаћи на видело.
– Истина је да ублажавање ваше кривице долази као дирекатан ударац вашем супружнику. Иако је искреност заиста обележје истинске блискости, постоје тренуци када растерећење резултира окрутним и непотребним информацијама које потом оптерец́ују вашег брачног друга – каже Винтер и додаје да одлука да ли ц́ете рећи партнеру о неверству или не, може да зависи и од саме врсте неверства.

Ако се ради о „једнократном“ случају, на пример, десило се када сте били под утицајем алкохола, Винтер предлаже да се уздржите од тога да кажете партнеру – јер ће му само наштетити.

Када треба признати превару

– Ако је тако, размислите два пута пре него што откријете неверство ког се једва можете сетити следећег дана. Уместо тога, порадите на умерености и научите своје границе препуштања и извуците наук из тога што се десило.

Фото: Pixabay/olcayErtem
Али други је случај ако причамо о афери која је трајала одређен временски период.

Када је неверство заправо била одлука која је донета у више наврата, ово признање и сам догађај има дубљи значај, према Винтеровој. (Прочитај: Пријатељи не прихватају вашег партнера? Поставите себи ова питања)

– Афера је више пута донет избор који је вашу љубав и сексуалну жељу усмерио даље од вашег партнера – објаснила је докторка и указала да тада „проблем постоји или у вашој вези или у вама самима“.

У овој ситуацији, Винтер препоручује одлазак на терапију пре признања афере – јер вас терапеут може научити исправним начинима да „изразите своје личне потребе у вези и решите проблеме који су ван равнотеже“.

Фото: Pixabay/StockSnap

Терапеут вас такође може посаветовати на који начин да се обратите партнеру приликом признавања неверства, да би сви били поштеђени додатног бола. Он може да вам пружи помоћ у изради „плана за напредак везе“ ако ви и ваш партнер то желите.

У ситуацији у којој ваш партнер сумња да га варате и директно вас то и пита, важно је да кажете истину, сматра психолог и стручњак за везе Маделин Месон Ронтре, која каже:

– Није лако открити овако нешто, али ако ваш партнер сумња на неверство, нема смисла то негирати. Прикривање и лагање о превари погоршава ствари, посебно за онога који је преварен.

Тада поштедите партнера додатног бола тако што ћете бити што искренији. Само запамтите – када признате неверство, вашем партнеру ће бити тешко да вам поново верује, преноси лепотаиздравље.рс.

Zašto je džin jedno od najzdravijih alkoholnih pića

Преузмите андроид апликацију.