Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли мед може да замени шећер?

Конзумирање меда из једног цветног извора може побољшати контролу шећера у крви и смањити ниво холестерола када се узима у контексту здраве исхране, према недавној студији.
Фото: Pixabay/Lolame

Ови резултати су изненађујући јер мед садржи око 80 одсто шећера.

Не кажемо да треба да почнете да једете мед ако тренутно избегавате шећер, однос је више о замени.

Ако користите конзумни шећер, сируп или неки други заслађивач, замена тих шећера за мед може смањити кардио-метаболичке ризике.

Истраживачи из Торонта спровели су систематски преглед и мета-анализу 18 клиничких испитивања у којима је учествовало преко 1.100 учесника како би утврдили ефекат меда на срце и метаболичке факторе ризика, наводи се у саопштењу студије.

У студији комбиновали смо резултате свиһ испитивања меда на људима који су посматрали метаболичке болести.

Потрошња меда је била повезана са нижим нивоима глукозе у крви, укупног холестерола и триглицерида. Величина смањења глукозе и холестерола била „клинички веома мала“.

Међутим, то показује да нема штете од узимања меда и да мало смањење такође може бити корисно на дужи рок.

Приметно је да постоји разлика између прерађеног и сировог меда у смислу здравствениһ користи.

Конвенционална прерада меда укључује цеђење и филтрирање, а затим га загревање у кратком временском периоду како би се смањила влага и квасац.

Ово омогућава лакшу манипулацију медом, рекао је, али заправо оштећује мед – а многа његова биоактивна једињења губе своју ефикасност.

Такође је приметио да људи могу да експериментишу „са заменом шећера медом, имајући на уму да мед има слађи укус – па би биле потребне мање количине“.

Šta sve može da promeni u organizmu nekoliko kašičica meda?

Преузмите андроид апликацију.