Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли мачке смеју да једу поврће?

Као што сви знамо, мачке су месождери, али то не значи да поврће не треба да буде део њихове исхране, јер повећава дневну дозу хранљивих материја које добијају храном.
Фото: Pixabay/mirokola

Исхрана мачака првенствено се састоји од меса и то зато што су им потребни протеини и масти из меса.

Међутим, све зависи од тога колико мачка има година, јер младе и старе мачке немају исте потребе, па поврће, на пример, не треба уносити у исхрану док су мале.

Колико је мачка у одређеном животном добу зависи пре свега од њене расе, а потом и од начина живота, па је то нешто што можете сазнати консултујући ветеринара.

Треба их питати пре него што одлучите да ли је добро понудити својој мачки поврће, посебно ако је од нечега болесна.

Мачкама не треба давати поврће које је преливено уљем, зачињено јаким зачинским биљем или натопљено густим сосом, већ сирово или парено поврће, такође исечено на комаде.

Мачке могу да једу само одређене врсте воћа, а када је поврће у питању, ако добијете зелено светло од ветеринара, можете да им дате броколи, шаргарепу, целер, сланутак, махунарке, грашак, бундеву, спанаћ, слатки кромпир, зимска тиквица или тиквица. Имајте на уму да су лук и зелени делови парадајза отровни за мачке, па те врсте поврћа држите даље од њих.

Mačke „razgovaraju“ govorom tela. Da li ih razumete?

Преузмите андроид апликацију.