Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли је бело или тамније пилеће месо здравије?

Једно од вечитих питања када је храна у питању је да ли је бело или тамније пилеће месо здравије.
Фото: Pixabay/Wow_Pho

Нутриционисти сада откривају шта је то тачно.

Да ли је бело месо здравије?

Истина је да бело пилеће месо има мање калорија и мање масти од тамнијег пилећег меса. На пример, један пилећи батак без коже садржи око 7 грама масти и 2 грама засићених масти, у поређењу са мање од 3 грама масти и мање од 1 грама засићених масти у пилећим прсима без коже.

Међутим, важно је истаћи да вишак масти и калорија нису увек лоша ствар. Уместо тога, то заиста зависи од ваших здравствених циљева и потреба. Ако морате да пазите на унос засићених масти, бело месо би могло бити бољи избор.

Ако сте неко ко пази на унос масти, важно је да обратите пажњу на то како се припрема ваше пилеће бело месо. Ако једете похано или пржено бело месо, садржај масти ће се ионако повећати. Ако желите да задржите мањи удео масноће, боље је испећи бело месо пилећих прса или у рерни.

Да ли је тамно пилеће месо здраво?

Пошто је утврђено да бело месо углавном садржи мање калорија и масти, не треба занемарити ни тамно пилеће месо. Тамно пилеће месо, попут батака и батака, има већи ниво неких витамина и хранљивих материја. Тамно месо има више гвожђа, цинка, селена и витамина Б. Тамно месо је боља опција за оне који покушавају да повећају унос гвожђа, а тамно месо може да садржи и више цинка, минерала који помаже у одржавању здравља имунитета.

Обе врсте имају своје предности

И бело и тамно пилеће месо имају своје предности и мане. Бело месо нуди мањи унос масти, док тамно месо може понудити више хранљивих материја. Нутриционисти напомињу да можете обратити пажњу да ли једете кожу или не. Бело месо се обично узима са груди, где људи обично скину кожу. Тамно месо се, међутим, налази у батацима и крилима, а ти делови обично имају мање меса, а људи ће чешће јести и кожу. Иако људи можда не размишљају много о пилећој кожи, кожа је првенствено масна, углавном засићена, што додаје значајне калорије немасном протеину. То не значи да увек морате да избегавате кожу, али то би могло бити нешто што бисте требали узети у обзир ако пазите на унос масти.

Закључак:

Када је у питању бело месо у односу на тамно месо, нутриционисти кажу да бирате оно у чему уживате и доносите одлуку на основу личних здравствених потреба.

Hrana koja najčešće uzrokuje trovanje

Преузмите андроид апликацију.