Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Четири намирнице које могу скратити животни век

Не постоји јединствена формула захваљујући којој неки људи доживе сто година, али је јасно да нам одређене навике, попут здраве исхране, могу помоћи да живимо дуже. С друге стране, неке намирнице могу скратити наш животни век.
Фото: Pixabay/omisido

Таква храна утиче на теломере, компоненте у нашим ћелијама. Ове четири намирнице могу допринети скраћивању теломера, па би било најбоље да их ограничите у исхрани ако желите да живите дуг и здрав живот.

Газирана пића

Слатки сокови су дефинитивно лоши за теломере. Студија на 5.309 одраслих особа открила је да је дневна порција соде од 590 милилитара повезана са старењем од 4,6 година. Исти резултати важе и за пушење.

Испијање мањих количина газираних пића има слабије ефекте, али је и даље повезано са бржим старењем. Иако истраживачи нису пронашли везу између теломера и дијеталних газираних пића без шећера, то не значи да су таква пића добра за вас. Наиме, истраживања показују да је свакодневно испијање дијеталних газираних пића повезано са већим ризиком од развоја дијабетеса типа 2.

Прерађено меса

Прерађено месо попут виршле такође није добро. Студија из 2008. на 840 људи, открила је да су они који су јели једну или више порција прерађеног меса сваке недеље имали краће теломере од оних који нису јели никакво прерађено месо.

Црвено месо

Већи унос црвеног меса, као што су хамбургери и одресци, дуго се повезује са срчаним обољењима и раком, а то може бити повезано са ефектом ове врсте меса на теломере.

За клиничку студију исхране, пацови су храњени различитим дијетама од говедине или пилетине четири недеље. Код пацова који су јели више црвеног меса, теломери су више скраћени. Слични налази су пронађени и за бело месо, иако је црвено месо имало већи ефекат.

Алкохол

Алкохол је такође повезан са бројним здравственим проблемима. Студија представљена на годишњем састанку Америчког удружења за истраживање рака 2010. показала је да алкохол такође може убрзати скраћивање теломера. Студија је открила да су теломери драматично краћи код оних који пију. У ствари, теломери су били упола краћи код оних који јако пију него код оних који не пију, тако да треба да водите рачуна о томе колико алкохола пијете.

Da li je zdravije prvo prati zube, a tek onda se umivati?

Преузмите андроид апликацију.