Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Чај или кафа? Одговор је у генима

Недавно спроведена студија је показала шта одређује то да нека особа буде љубитељ чаја, односно да више воли кафу.
Фото: Pixabay/freephotocc

Једна студија је показала да то, да ли ћемо бити љубитељ кафе или чаја, одлучује генетика.

Студија је обухватила веома велики узорак, да би се открило да ли перцепција горчине утиче на то да ли неко конзумира чај или кафу.

Према резултатима, особе које су најосетљивије на горко, уживају у кафи, али је не пију највише.

Генетика више утиче на перцепцију горчине, него на перцепцију слаткоће.

На перцепцију укуса, такође, утиче и понашање. Наиме, особе које не воле горчину, могу итекако научити да цене горак укус намирница.

Они који пију кафу, углавном су мање осетљиви на горчину, у односу на оне који пију чајеве и више ће ценити горчину друге хране.

Истраживање је обухватило генетске податке 438.000 Британаца, и како наводе научници који су спровели студију, резултати не могу да се генерализују, односно не могу се применити на друге културе и земље.

Koja su najgora pića za probavu?

 

Преузмите андроид апликацију.