Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Бундева: Добра храна и још бољи лек

Бундева је неизоставна јесења намирница, богата лековитим састојцима, укусна, а истовремено нискокалорична.
Фото: Pixabay/jensphotography

Бундева је користан диуретик, а њене семенке препоручују се трудницама, дојиљама, старијим особама, оболелима од болести јетре или простате. Такође, особе које болују од реуме, гихта, упале бубрега и бешике треба да конзумирају бундеву што чешће. Осим тога, ова јесења намирница изузетно благотворно делује на упале јајника и пратеће појаве менопаузе. Уз обиље драгоцених лековитих састојака, бундева је незаобилазна намирница на трпези.

Специфичног је укуса и мириса, а од њега се могу припремати и слана и слатка јела. Може се јести динстано, печено, пржено, а и њен сок изузетно благотворно делује на организам. Плод бундеве садржи 90 одсто воде, али и доста минерала и витамина. Бундева је богата биљним влакнима, посебно пектином, па веома благотворно делује на организам, а њен плод готово да нема масноће. У 100 грама бундеве има мање од 30 калорија, што је чини идеалном храном за све који желе да изгубе вишак килограма.

Краљица јесени Бета-каротен, којим бундева има у изобиљу, има вишеструка заштитна дејства на људски организам.

Блокира деловање слободних радикала и на тај начин директно спречава оштећење ћелијске структуре ДНК, делује као јак антиоксиданс, што значи да зауставља развој супероксида и пероксида. Бундева је изузетно богата провитамином А, који је важан за добро функционисање очију, посебно мрежњаче, и штити око од катаракте.

Бундева се користи и превентивно, јер захваљујући селену у семенкама, али и провитамину А у њеном месу, штите организам од тумора, односно смањује ризик од рака грла, једњака, желуца и грлића материце.

Бундева одлично делује на проблематичну кожу, посебно масну кожу склону акнама, па се користи у кремама и маскама за лице. Бундеву могу да једу дијабетичари, под условом да не додају шећер, као и особе са болестима желуца и танког црева. Ова намирница се посебно препоручује особама које болују од псоријазе, а могу да је конзумирају у куваном или печеном облику, али и као сок.

Семе бундеве

Семе бундеве је заиста одличан извор влакана и незасићених масних киселина које су добре за здравље срца. Поред тога, висока је концентрација протеина, минерала и витамина. У 100 г семенки бундеве има 559 калорија, од чега су 30 г протеина (31 одсто ниацина, 17 одсто селена…). Богате су аминокиселинама, триптофаном, који у телу претвара серотонин и утиче на добар сан. Садрже и низ других корисних састојака, од целулозе и пектина до салицилне киселине. Семе бундеве је одличан лек против цревних паразита, па се најчешће препоручује као ефикасна храна против дечјих глиста.

Бундевино уље

Од семенки бундеве прави се и карактеристично уље које због свог специфичног укуса даје посебну арому јелима и одлично је као додатак салатама и чорби. Стручњаци тврде да бучино уље, захваљујући лецитину који садржи, спречава атеросклерозу и чисти крвне судове, регулише ниво холестерола у крви, превентивно делује у регулисању рада мокраћне бешике, помаже у лечењу иритабилног црева. синдрома и делује као регулатор хормона. Одређене студије су такође потврдиле да ово уље смањује ризик од камена у бубрегу. Ране, пукотине или опекотине на кожи такође се могу третирати овим уљем. У народној медицини бундева се користи за уклањање пега и као лек за уједе змија.

Recept dana: Kolač od bundeve sa čokoladnim prelivom

Преузмите андроид апликацију.