Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Банане су здраве, али не треба претеривати

Ако сте одлучили да почнете да се храните здраво, једна од првих ствари на листи је да повећате унос воћа.
Фото: Pixabay/StockSnap

Воће је богато влакнима, па појачава осећај ситости, а у умереним количинама може да учини чуда за организам.

Међутим, ако претерате, то може довести до неких нежељених ефеката. Воће садржи природни шећер, па га не треба конзумирати у превеликим количинама, а као посебно ризичан потез истиче се конзумирање превише банана.

Ако претерујете са бананама, могу се појавити неки од следећих симптома:
Добијање на тежини

Влакна помажу у повећању осећаја ситости и на тај начин вам могу помоћи да смршате, али ако се преједете бананом, заборавите на ту предност. Банане су пуне угљених хидрата и калорија и у превеликим количинама ће довести до повећања телесне тежине.

Ниво шећера у крви расте

Чак и дијабетичари могу да поједу неколико банана, али превише може значити озбиљне здравствене проблеме. Према студији објављеној у Америчкој националној медицинској библиотеци, свако ко прати ниво шећера у крви треба да избегава велике количине банана. За оне који не могу правилно да регулишу ниво инсулина, висок ниво шећера у крви може довести до дијабетичке коме, па чак и смрти.

Хиперкалцемија

Сви знају да су банане одличан извор калијума, али превише тога може бити штетно. Ако се преједате уз конзумацију банана, можете развити хиперкалцемију, стање које нарушава функцију нервних и мишићних ћелија.

Затвор

Познато је да су банане затворно воће, а у превеликим количинама могу бити окидач за хронични затвор.

Mигрена

Научне студије су откриле да одређене хемикалије и хранљиве материје могу довести до изненадних мигрена, а нажалост међу њима су и банане. Банане садрже велику количину тирамина, који утиче на развој мигрене. Ограничите унос банана да бисте избегли непотребан бол.

Znate li zašto ne biste trebali baciti koru od banane?

Преузмите андроид апликацију.