Каноли су специјалитет италијанске кухиње, потичу од речи „cаnnоlо“ што значи „мале цеви“. Потичу са Сицилије и обично се праве са сиром рикота или маскарпоне обогаћеним разним додацима и екстрактима ваниле, чоколаде, пистаћа.
Састојци:
- 100 грама меког брашна
- 1 јаје
- 30 грама путера
- 280 грама рикота сира
- 40 милилитара црног вина
- 3 кашике млека
- 1 беланце
- 2 кашике меда
- 3 кашике рибане коре наранџе
- 2 кашике млека
- 80 грама шећера у праху
- уље за пржење
- шећер у праху за посипање
- сецкани пистаћи, рибана чоколада, кандирано воће или слично по жељи за украшавање
Припрема:
У једну посуду ставити брашно, једно јаје и мед, а у другој размутити какао са вином и са млеком, те додати брашну са осталим састојцима, и све добро измешати. Уколико је потребно додати још мало брашна, како се тесто не би лепило за руке. Направите лоптицу од теста, увијте у провидну фолију и ставите у фрижидер да одстоји сат времена. Потом развијте тесто по побрашњављеној подлози на кругове тако да буде танко свега 2-3 милилитара, и пречника око 8 сантиметара, па онда преко кругова постављајте калупе које сте претходно премазали уљем, и обмотајте тесто око њих, па га притиснуте тамо где се преклапа, како се после током пржења не би одвојило. Калупе можете користити оне за шам ролне који нису потпуно купасти, већ скоро па равно уролани и зато су идеални за каноле. Каноле пржите у уљу заједно са калупима док не постану златно-жуте боје. Када их извадите из уља, ставите их на салвету како би упиле вишак масноће, па кад се прохладе, извуците калупе. Рикота сир добро умутите са прах шећером ручно, па додајте млеко и нарибану поморанџину кору. Оставите крему да се мало стегне у фрижидеру, па њоме пуните тесто. на крају искористите пистаће, чоколаду, кандирано воће или нешто слично за декорацију, и поспите их прах шећером.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.