Храна коју једете може помоћи здрављу ваших зглобова као и костију
Намирнице које бирате могу да вам помогну на путу да до проблема не дође, али и ублажити проблеме ако они већ постоје.
Ако се борите са артритисом, постоји храна која може олакшати упалу и ублажити болове у зглобовима. Спроведено је и истраживање међу оболелима од реуматоидног артритиса, 24 посто њих рекло је да исхрана има утицај на озбиљност симптома.
Којих 10 намирница је добро да једете како бисте очували здравље зглобова?
Масне врсте рибе попут лососа или скуше богате су омега-3 масним киселинама за које се показало да имају снажне антиинфламаторне ефекте. Осим тога, ова риба богата је и витамином Д, који такође повољно утиче на здравље зглобова, а код особа са артритисом помаже у смањењу упала и олакшава симптоме.
Житарице попут овсене каше такође помажу у смањивању упале, док рафинисани производи попут белог брашна имају супротан учинак.
Док вежбање помаже јачању костију и мишића, истовремено оптерећује зглобове.
Храна коју једемо када вежбамо не треба да служи само као гориво него и за опоравак и оздрављење.
Зато уместо да зграбите неку нездраву намирницу, поједите овсене пахуљице са воћем и орашастим производима.
Ораси обилују састојцима који имају противупални ефекат, међу којима су омега-3 масне киселине. Ипак, не заборавите да су ораси и остали орашасти производи јако калорични па ограничите унос на шаку дневно.
Кељ и друго лиснато поврће богато је хранљивим материиама које су повезане са здрављем зглобова, међу којима су антиоксиданс бета-каротен и витамин Ц. Кељ је и изврстан извор калцијума који помаже костима да буду јаке.
Куркума је богата куркумином, а истраживања су показала да екстракт куркумина помаже код ублажавања болова у колену.
Бели лук има бројне користи за здравље, а између осталог садржи једињења која могу да умање ризик од срчаних болести и деменције. Осим тога, показало се да има антиинфламаторни ефекат који може помоц́и у смањењу симптома артритиса. Додавање белог лука у исхрану може помоћи не само у ублажавању симптома артритиса него и здрављу уопштено.
Осим што побољшава укус чајева, супа, слаткиша… ђумбир је добар и за особе које имају проблеме са зглобовима. Спроведен је низ истраживања о ефектима ђумбира, а једно од њих показало је да његове компонентне блокирају производњу материја које подстичу упалу у телу.
Није тајна да је многима омражени броколи заправо једна од најздравијих намирница, а повезује се и са смањењем упалних процеса. Осим тога, његове компонентне утичу на смањење симптома артритиса.
Антиоксиданси, витамини, минерали… сви они налазе се у бобичастом воћу које такође има утицај на смањење упале. Добра ствар је и што можете бирати између више врста бобичастог воћа.
Истраживања су показала да маслиново уље смањује упалу и може да утиче на смањење ризика од артритиса. Такође, откривено је да у случају артритиса, може помоћи у успоравању његовог напретка, као и у олакшавању симптома.
Избором намирница можете, дакле, повољно да утичете на здравље својих зглобова и ублажите одређене симптоме.
Срећом, намирнице које су богате моћним компонентама су нам лако доступне тако да је све на вама.
Koje vrste riba bi trebalo dva puta nedeljno da konzumirate?
Преузмите андроид апликацију.