Дуња или дгуња,латински cydonia oblonga, енглески quince, или немачки quitte. Од овог последњег, немачког назива и потиче реч китникез односно Quittenkäs или преведено – сир од дуња.
Састојци:
- 2 килограма неочишћених дуња,
- 500 грама шећера
- рибана кора једног лимуна,
- сок од пола лимуна,
- 200 грама сецканих ораха
Припрема:
Очишћене дуње исеците на коцке и кувајте их са мало воде око 1 сат (или док не почну да се распадају) на тихој ватри. Када се скувају, оцедите их од воде и испасирајте их или самељите штапним миксером или неким блендером – шта већ имате да добијете кашу од дуња. У широку шерпу (битно је да буде широка да се пре скува), сипајте ову кашу и додајте шећер, нарибану лимунову корицу и сок. Почнете да мешате дрвеном варјачом и мешате све док се та каша не згусне толико, да када повучете варјачом не остане траг (као када кувате пекмез или ајвар). Ово кување не сме бити на јакој ватри да смеше од дуња не би било више по и око шпорета него у шерпи, и да не би загорела, а самим тим то значи да ово кување не траје мање од сат времена, а може бити и два – зависи колико и како сте оцедили течност у којој су се дуње кувале. Наравно у зависности од количине коју кувате, време кувања може и да се продужи. Када ова смеша добије потребну густину, скинете шерпу са ватре и у њу додајте исецкане орахе.
Кувану смешу од дуња сипајте у тепсију или калуп обложен папиром за печење. Када се китникез охлади и стегне, изручите га из калупа на дрвену даску или неку тацну коју ћете склонити на хладно место. Китникез оставите тако да стоји најмање 2 дана да би се фино осушио и да би могао лепо да се сече на коцке.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.