Подгревање кромпира, попут пиринча, може бити безбедно ако се храна правилно складишти, али кључни проблем настаје када се кувани кромпир остави на собној температури, посебно ако је прекривен алуминијумском фолијом или сличним материјалима.

Наиме, у таквим условима кромпир постаје повољан за раст и развој бактерија од којих је најопаснија Цлостридиум ботулинум.
Ова бактерија може изазвати озбиљно тровање храном, познато као ботулизам, које може имати озбиљне здравствене последице.
Иако поновно загревање може да убије многе бактерије, Цлостридиум ботулинум може да преживи високе температуре, што чини подгревање куваног кромпира небезбедним за конзумирање.
Стога, иако је подгревање практично, поново загрејани кромпир који је погрешно ускладиштен може изазвати озбиљне здравствене проблеме.
Међутим, постоји изузетак. Кромпир који се након кувања охлади и чува у фрижидеру, као што је случај са кромпир салатом, може заправо имати здравствене користи.
Хлађењем кромпира скроб садржан у њему претвара се у тзв „отпорни скроб“, који је отпоран на варење и делује као пребиотик.
Овај отпорни скроб храни корисне бактерије у пробавном систему, побољшава здравље црева и промовише боље варење.
Преузмите андроид апликацију.