Почетна > Србија
Србија

Гренел: Ситуација по питању АП Косово и Метохија била боља за време Трампа

Бивши изасланик Беле куће за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел изјавио је да је ситуација по питању АП Косова и Метохије била боља за време администрације бившег председника Доналда Трампа и да није сигуран да потпредседница САД и демократска председничка кандидаткиња Камала Харис „уопште зна“ где је Балкан.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

„Разочаран сам што се покварило све оно што је Трамп добро урадио у региону. Не морам да говорим ни вама, ни мојим пријатељима Албанцима, уопште људима у региону, да је ситуација лошија под администрацијом (америчког председника Џо) Бајден-Харис. Нисам сигуран да Камала Харис уопште зна где је Балкан“, рекао је Гренел, који је присуствовао пријему Мисије Србије при УН под називом „Србија иза будућности“.

Он је у изјави новинарима додао да Харис није фокусирана на то питање и да „нема сумње“ да су ствари биле боље док је Трамп био председник.

Такође је рекао да Србија и Америка имају дугу историју односа и да их „веже искрено пријатељство“ без обзира на то ко буде победио на председничким изборима у новембру.

Гренел је додао да је у контакту са председником Србије Александром Вучићем и да је његов савет увек био да се Србија приближи Западу и САД и да се удаљи од Русије и Кине.

„Будућност Србије је да увек буде уз Америку, а не уз Русију и Кину. Односи између Србије и САД ће увек бити добри, јер је то нешто што је изван политике“, оценио је Гренел.

На пријему је такође рекао да му је драго што Србија напредује у технологијама и што говори о вештачкој интелигенцији.

„Србија у УН говори о вештачкој интелигенцији и добро је да говори о томе, јер знате шта то значи за људе: значи посао. И то сви желимо да видимо – отварање нових радних места“, истакао је Гренел.

Đurić: Srbija značajno unapređuje poziciju, svuda ćemo govoriti o položaju Srba na KiM

Преузмите андроид апликацију.