Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Руски травари би волели да ово знате: Сада се скупљају борове шишарке за сируп који чуда чини за разне тегобе

Пронађите природно решење за ваше здравствене тегобе.
Фото: Pexels/lulizler

Борове шишарке су од давнина познате по својим лековитим својствима. Оне садрже етерична уља, танине, смоле и друге корисне састојке који могу бити од велике помоћи у лечењу разних болести. Руски травари саветују да је сада прави тренутак да их скупљате је су сада младе и зелена а суштина лековитости овог сирупа јесте у коришћењу младих лепљивих шишарки због високог садржаја етеричних уља.

Лековита својства борових шишарки

Борове шишарке имају широк спектар лековитих својстава. Ево неколико болести и стања код којих могу бити корисне:

Респираторне болести: Сируп од борових шишарки може помоћи у лечењу кашља, бронхитиса и астме. Делује као природни експекторанс, олакшавајући искашљавање и смањујући упале дисајних путева.

Имунитет: Због високог садржаја антиоксиданаса, борове шишарке могу помоћи у јачању имунолошког система, помажући телу да се бори против инфекција и болести.

Прехладе и грип: Сируп од борових шишарки може ублажити симптоме прехладе и грипа, попут грлобоље, зачепљеног носа и грознице.

Реуматске болести: Захваљујући противупалним својствима, борове шишарке могу помоћи у ублажавању симптома реуматоидног артритиса и других реуматских болести.

Дигестивне сметње: Чај или сируп од борових шишарки може побољшати пробаву и ублажити проблеме попут надутости, гасова и затвора.

Ево једноставног рецепта за прављење сирупа од борових шишарки, који можете користити као природни лек или заслађивач.

Састојци:

-зелене, лепљиве борове шишарке
-шећер (бели, браон или шећер од шећерне трске)

Припрема:

1. Пронађите младе, зелене и лепљиве борове шишарке. Битно је да буду свеже и не превише велике. Дакле ако су браон и суве, немојте их узимати.

2. Напуните стаклену теглу шишаркама, остављајући мало простора на врху.

3. Сипајте шећер преко шишарки док их потпуно не прекријете.

4. Затворите теглу чврсто и ставите је на место где је директно сунце током целог дана.

5. Оставите теглу на сунцу до краја лета, повремено је протресите да се шећер боље распореди.

6. Када се шећер потпуно растопи и претвори у сируп, процедите смесу кроз газу.

7. Сипајте сируп у тамну боцу и чувајте га у фрижидеру.

Разнолика примена

Код респираторних проблема: Узимајте по кашичицу сирупа дневно.
За јачање имунитета: Узимајте по кашичицу сирупа сваког јутра.
Као заслађивач: Користите сируп као природни заслађивач у чају, кафи или другим напицима.
Као намаз: Можете користити сируп као намаз на хлебу или палачинкама.
Борове шишарке су природни дар са многим лековитим својствима. Правилно припремљен сируп може бити од велике користи за ваше здравље, посебно током хладнијих месеци када су прехладе и грип најчешћи. Пробајте овај једноставан рецепт и искористите природне бенефите које борове шишарке нуде.

Recept dana: Kremasti desert sa jabukama

Преузмите андроид апликацију.