Трешње су добар извор витамина А, Б1, Б2, Б3, Б6, Ц и К и минерала калијума, калцијума, гвожђа, бакра, мангана, магнезијума, фосфора и цинка, али да ли је добро јести више од 20 њих ?
Уобичајено је да осећамо да када поједемо једну не можемо да престанемо, али стручњаци упозоравају дањ и једемо превише трешања одједном јер могу деловати као лаксатив и изазвати лоше варење.
Зато је најбоље држати се препоручене дневне дозе од око 150 грама, што одговара количини од око 20 трешања.
Трешње садрже дијететска влакна, целулозу, пектин, органске киселине (јабучну, лимунску и винску) и неке протеине и угљене хидрате.
Црвену боју трешњи дају антоцијанини и друге фенолне супстанце са антиоксидативним дејством.
Поред тога, антоцијанини имају аналгетичке и антиинфламаторне ефекте и стога су ефикасни код артритиса.
Антоцијанини и проантоцијанидини из трешања помажу у сузбијању симптома астме и алергије, стимулишу производњу колагена и ублажавају упалу мишића и грчеве мишића, па се сок од трешње показао веома корисним за спортисте, који могу да ублаже болове у мишићима након трчања и других интензивних активности.
Трешње садрже левулозу, шећер са ниским гликемијским индексом који наше тело полако апсорбује, због чега је ово воће веома погодно за дијабетичаре.
Осим за јело, можете их користити и за припрему сокова, сладоледа, воћних салата и освежавајућих колача.
Kada pijete kafu – pre ili posle doručka? Evo šta je ispravno i jedino zdravo
Преузмите андроид апликацију.