Одржавање здраве исхране током трудноће важно је и за добробит мајке и за развој детета.
Док се бројне храњиве намирнице препоручују током другог стања, постоје и оне које се не препоручују за редовно конзумирање. Најбоље би било избегавати их или конзумиртаи што мање.
Сирова јаја
Конзумирање сирових јаја може да узрокује симптоме попут температуре, мучнине, повраћања и дијареје. Код трудница, инфекција салмонелом може довести до озбиљних компликација, стога се препоручује избегавање хране у којој се налазе недовољно обрађена јаја, попут домаћег мајонеза или сировог теста.
Недовољно кувана или сирова риба
Сирова риба и морски плодови могу бити ризични за труднице. Конзумација недовољно куване или сирове рибе током трудноће може довести до инфекција које могу изазвати озбиљне здравствене компликације за мајку и бебу. Препоручљиво је избегавати сирову рибу и одлучити се за кувану рибу како би се смањио ризик од болести које се преносе храном.
Неопрано или неољуштено воће и поврће може садржавати бактерије, паразите или тло, као резултат тога што је у продавници пуно људи рукама дирало намирнице. Решење овог проблема је темељно прање воћа и поврћа пре конзумације.
Риба која садржи висок удео живе
Храна богата живом може бити врло штетна током трудноће. Одређене врсте риба садрже високе разине живе, што представља ризик за мајку и дијете. Рибе као што су сабљарка, скуше, морски пас и одређене врсте туне требало би избјегавати током трудноће.
Недовољно кухано или сирово месо
Слично као и сирова риба, труднице би због ризика од штетних бактерија и паразита требало да смање конзумацију недовољно куваног или сировог меса. Бактерије из недовољно обрађеног меса могу да буду штетне за мајку и дете, зато би труднице требало да се побрину да месо буде темељно кувано како не би постојао ризик од болести.
Recept francuskog travara star 100 godina: Maska od ječma podmlađuje bar deceniju
Преузмите андроид апликацију.