Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли пилећа супа заиста лечи све или су то само бабске приче?

Спремити тањир пилеће супе за човека када је болестан пракса је која постоји вековима у свету и није резервисана само за наше просторе.
Фото: Pixabay/ Couleur

Данас људи широм света знају за пилећу супу као универзалну помоћ током сезоне вируса и прехлада.

Истраживања показују да је укус кључан за лековита својства пилеће супе.

Пацијенти са обољењима горњих дисајних путева углавном једу мање или уопште не једу, јер акутна обољења изазивају инфламаторни одговор који смањује апетит.

А ако не једемо, не уносимо храну која нам је потребна за опоравак.

Резултати истраживања показују да укус пилеће супе може да подстакне апетит.

Учесници у једној студији су изјавили да се осећају гладни након прве кашике супе.

Друга истраживања сугеришу да укус меса побољшава варење хранљивих материја.

Када наш мозак осети преко рецептора укуса на језику, тело активира дигестивни тракт да лакше апсорбује протеине.

Ово аутоматски утиче на смањење гастроинтестиналних проблема.

Иако већина људи инфекцију горњих дисајних путева не повезује са стомачним проблемима, истраживања су показала да код деце вирус грипа појачава бол у стомаку, мучнину, повраћање и симптоме дијареје.

Смањење упале и зачепљеног носа

Упала је природни одговор тела на повреду или болест; запаљење се јавља када бела крвна зрнца мигрирају у упаљено ткиво да би помогла у лечењу.

Када се овај инфламаторни процес јави у горњим дисајним путевима, долази до прехладе, а одмах затим зачепљеног или цурења из носа, кијања, кашљања и згушњавања слузи. Али ако постоји мања активност белих крвних зрнаца у носу, створиће се мање упале.

Занимљиво је да истраживања показују да пилећа супа заправо може смањити број белих крвних зрнаца који путују до упаљеног ткива.

То ради тако што директно инхибира способност неутрофила, врсте белих крвних зрнаца, да путују до упаљеног ткива.

Кључни су састојци

Да бисте заиста разумели умирујући и лековити ефекат пилеће супе, важно је да знате које састојке треба да користите. Важно је да користите пилетину која обезбеђује телу потпуни извор протеина за борбу против инфекције.

Поврће обезбеђује разне витамине, минерале и антиоксиданте.

Резанци су ту да дају телу угљене хидрате који су важни за енергију и бржи опоравак.

Ако у супу додате бибер и бели лук, ови састојци ће омекшати слуз.

Сама супа је одличан електролит, што је веома важно ако прехлађена особа има температуру.

Укратко, најновија наука сугерише да пилећа супа, иако није апсолутни лек за прехладу и грип, помаже у лечењу.

Ove namirnice nikada ne treba da jedete za doručak

Преузмите андроид апликацију.