Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Који су најбољи светски улични специјалитети?

Који су то најбољи светски улични специјалитети? То је увек била тема о којој се озбиљно расправља. Од вијетнамског Bánhmì хлеба и грчких гироса, преко индијских самоса и мексичких гринга такоса, градови широм света се могу похвалити разним укусним уличним јелима.
Фото: Pexels/Chitokan

Управо због тога је туристички водич TasteAtlas сакупио оцене својих читалаца како би оценио „најбоље“ уличне ресторане на свету. На основу оцена публике направљена је листа најукусније хране а у обзир су узете све дестинације света.

Најбољи светски улични специјалитети
Carne Asada

Према TasteAtlas-у, ово су „први такоси на свету“, настали 1500-их у Мексику. Танки комади говедине се испеку, а затим служе на врху кукурузне тортиље с коријандером са различитим салатама и салсама. То је јака, укусна и утешна храна коју воле људи широм света.

Carnitas

Carnitas је мексичко јело од динстане свињетине. Месо се динста на масти неколико сати, након чега се служи са коријандером, луком насецканим на коцкице, гвакамолеом и тортиљама. Ово јело се може наћи свуда, од уличних штандова до отмених ресторана, иако се то често припрема и за посебне прилике и прославе.

Guotie

Guotie су севернокинеске кнедле припремљене на пари. Обично су пуњене млевеном свињетином, кинеским купусом, ђумбиром, младим луком и пиринчаним вином. Хрскава и истовремено мека текстура се постиже посебним начином припреме, док се дно кнедле пржи, у посуду се дода мало течности како би се остатак скувао на пари.

Gringas

Gringas се налазе на пола пута од такоса до кесадиље. Ради се о две тортиље између којих се налазу топљени сир, састојци се разликују до региона где се припремају, али обично се служе са маринираним месом, луком и ананасом.

Paratha

Paratha је врста хлеба припремљеног у маслацу. Уз хлеб обично иду кисели краставци, јогурт, кари од меса и поврћа. Варијације овог специјалитета омиљене су у Азији, од Индије и Шри Ланке до Пакистана, Непала и Бангладеша.

Bánh mì

Постоји много различитих варијанти овог популарног вијетнамског јела, али свима је заједничка тема хрскави француски багет. Пуњен је мешавином меса и поврћа, обично свињском кобасицом, коријандером и краставацма. Хрскави хлеб, зачини и месо су наслеђе француског и кинеског колонијализма, док чили и кисели краставци одражавају вијетнамски утицај.

Karaage

Овај специјалитет се базира на јапанској кухињској техници ​​у којој се мали комади меса или рибе маринирају, посипају брашном и прже у дубоком уљу. Karaage се обично служе са кришкама лимуна и мајонезом.

Lumpiang Shanghai
Lumpiang Shanghai су танке палачинке од јаја које се пуне млевеним месом и прже у дубоком уљу. Ови хрскави залогаји развили су се из кинеских пролећних ролиница, отуда и реч Shanghai у називу.
Roti Canai

Ова малезијска главна улична храна је осигурала прво место на листи TasteAtlas -а. Припрема се од теста са маслацем које је врло танко развијено, а затим се та техника понавља неколико пута. Након тога, тесто се пржи у дубоком уљу тако да је текстура истовремено и хрскава и мекана. Јело су у Малезију донијели индијски мигранти 1800-их година.

Čaj od lista smokve sa razlogom nazivaju „Eliksirom života“: Pomaže u ublažavanju mnogih tegoba

Преузмите андроид апликацију.