Почетна > Бизнис
Бизнис

Турска: Споразум о извозу жита биће вероватно продужен

Споразум у вези са извозом жита, склопљен између Украјине и Русије уз посредовање Турске и Уједињене нације, а који истиче у новембру, биће вероватно продужен, изјавио је данас дипломатски извор у Анкари.
споразум
Фото: Pixabay/ID 41330

Он је за Тас с истакао да верује да ће уговор бити продужен с обзиром на улогу коју игра у снабдевању храном у светским размерама.

Томе у прилог иде јучерашња изјава турског лидера Реџепа Тајипа Ердогана да не види препреке за продужење Истамбулских споразума.

„Поново сам се уверио у то на састанцима са украјинским председником Володимиром Зеленским и руским председником Владимиром Путином“, цитирао Ердогана телевизијски канал ТРТ.

Од 20. октобра више од 8 милиона метричких тона пољопривредних производа извезено је из Украјине преко црноморског коридора за извоз жита.

Од тога 62 одсто испорука отишло је у Европу, 19,5 одсто у Азију, 13 одсто у Африку и 5,3 одсто у земље Средњег истока.

„Истанбулски споразум већ је доказао свој значај и игра важну улогу у обезбеђивању прехрамбене безбедности широм света, а изузетно битно је да у будућности главни токови хране иду у сиромашне земље“, пренео је дипломатски извор.

Значај овог договора несумњиво ће расти с почетком испоруке руских пољопривредних производа и ђубрива државама којима је то неопходно, навео је извор уз напомену да се Русији морају дати гаранције да њени товари неће потпадати под директне или секундарне санкције.

Он је подсетио на недавну изјаву портпарола турског председника

Ибрахима Калина који је рекао да га је амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливен уверавао у такве гаранције у име Вашингтона.

„САД то треба и директно да кажу Русији“, додао је извор.

Francuske šećerane u problemu zbog nestašice dizela

Преузмите андроид апликацију.