Пред вама је рецепт за погачице са чварцима које су готове за сат времена.
Састојци:
- 500 грама брашна
- 250 грама ситних чварака или обичних самлевених или дуван чварака
- 1 јаје
- 1/2 коцке квасца
- 1 кашичица шећера
- 250 милилитара млека
- 100 грама масти
- 1 кашичица соли
- на врх ножа бибера
- 1 жуманце
- 1 кашичица млека
Припрема:
Од 250 милилитара припремљеног млека одвојити мало, смлачити и размутити квасац уз додатак једне кашичице шећера. Оставити да запени и да почне да расте. У ванглу сипати брашно, со, мало бибера, размућен квасац, остатак млека, јаје и маст. Све измешати, најпре варјачом а затим и руком. Добиће се чврсто и масно тесто које се лепо ради и не лепи се за руке. Умешати чварке и месити још мало. Покрити ванглу пласичном фолијом и оставити тесто да мало одмори, око 15 минута.
Укључити рерну на 200 степени. Тесто разваљати на око 2 центиметра дебљине и округлом модлом вадити погачице. Жуманце размутити са млеком, па четкицом премазати површину сваке погачице.
Пећи 25-30 минута на 200 степени или док се не осети интензиван мирис, а боја горње корице постане златно браон. Готове погачице послужите са млеком или јогуртом.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.