Шта бисте рекли да сазнате како постоји неколико хранљивих састојака који могу побољшати исхрану и опште здравље без много интервенција у кухињи?
Нарочито када су у питању занимљиви и укусни производи који вам помажу да креирате креативна јела и инспиришете друге да се одваже, а њихов следећи корак је да побољшају сопствену исхрану.
У неким културама постоје намирнице које се свакодневно користе и које су одличне за здравље.
Овде можете пронаћи неке намирнице у редовним продавницама, а друге се продају као додаци исхрани у специјализованим продавницама. Ашваганда или гоји бобице само су неке од намирница које имају доказано позитивне ефекте, а у наставку погледајте који би још производи требало да се нађу на вашем тањиру, а за њих можда до сада нисте чули.
Мескуите
Махунарке биљке мескит се хиљадама година користе у Јужној и Северној Америци као природни заслађивач, а због ниског гликемијског индекса дуго се користе за балансирање шећера у крви. Мескит је пун влакана и протеина, а укусом подсећа на ванилију. Одличан је за смутије и при печењу десерта, а посебно је добар у комбинацији са какаом, па га слободно додајте у отопљену чоколаду без шећера или топлу чоколаду.
Гоџи бобице
Ове мале воћне бобице са Хималаја, познате и као вучје бобице, невероватан су извор витамина А и Ц, антиоксиданата, бакра, селена и протеина. Гоџи бобице садрже 8 есенцијалних аминокиселина, а због импресивног нутритивног састава користе се у кинеској медицини више од 2.000 година. Најчешће се користе за повећање виталности и убрзање метаболизма, богате су влакнима, па се често додају у пахуљице како бисте дуже били сити. Ако желите, можете их осушити и користити за укусан чај без кофеина.
Спирулина и Е3Ливе
Спирулина је шарена плаво-зелена алга, једна од најхранљивијих намирница на свету, богата витаминима Б-1, Б-2 и Б-3, гвожђем, бакром и протеинима. Спирулина је присутна већ неко време, а алга Е3Ливе постала је позната тек недавно и заслужна је за тренд плаве хране, посебно плавих смутија, а о њеној вредности сведочи чињеница да садржи 65 витамина, минерала, аминокиселина и есенцијалних масноћа. киселине и потпуно је природно. Због свог интензивног укуса, обе алге је најбоље додати у смутије или преливе.
Ашваганда
Ова лековита биљка у последње време добија велику пажњу и за то постоји добар разлог. Верује се да помаже у управљању стресом, анксиозношћу и депресијом, снижава ниво шећера у крви и подстиче функцију мозга, а проучавају се могућа својства против рака. Осим тога, подиже енергију и расположење, а неки сматрају да је овај пудер својеврсни афродизијак. Ашваганда у преводу значи „мирис коња“ и нема специфичан укус, али ако је додате у свој смути или неко друго пиће обогатиће укус, дати енергију и смањити стрес.
Перуанска мака
Ова перуанска намирница је коренасто поврће, али се најчешће налази у облику праха, који се добија из корена биљке. Слично као ашваганда, прах маке повећава енергију и верује се да повећава плодност и стимулише сексуални нагон. Мака има земљани укус који нестаје када се прах дода смутијима, овсеним пахуљицама или напитцима, а осим што осећа додатну енергију, мака помаже у равнотежи хормона па ћете се одмах осећати боље и одморније.
Преузмите андроид апликацију.