Почетна > Живот и стил
Живот и стил

10 савета како да сведете бацање хране на минимум

Храна постаје све скупља, а променом свакодневних навика можете свести њен отпад на минимум.
Фото: Pixabay/stevepb

Користите ових 10 савета да трошите мање новца и користите више хране.

Планирајте куповину унапред

Купујте једном недељно и планирајте оброке за целу недељу. Проверите храну у фрижидеру и на полицама, па тек онда направите списак преостале неопходне хране. Понесите листу са собом и не купујте када сте гладни, јер ћете у том случају купити више него што вам треба. Купујте воће и поврће које није претходно упаковано тако да можете купити онолико колико вам је потребно.

Проверите датуме на паковању

Ако не намеравате одмах да поједете одређене намирнице са кратким роком трајања, потражите оне са дужим роком трајања или их једноставно купите када вам затребају. Обратите пажњу на значење датума на етикети: „употреба до“ значи да је храна (нпр. месо или риба) безбедна за јело до наведеног датума, док „најбоље до“ означава датум до којег производ задржава очекивани рок. квалитета. Прехрамбени производи су безбедни за употребу чак и након датума наведеног на етикети „најбоље до.

Будите свесни сопственог буџета

Седмично планирање даје вам простор да израчунате сопствене могућности, а расипање хране је и расипање новца. Водите рачуна о недељном буџету и храни коју можда имате у вишку.

Одржавајте фрижидер и температуру

Проверите да ли ваш фрижидер ради исправно и да нема наслага леда који би могли да ометају његов рад. Одржавајте температуру до пет степени, то је идеална температура за чување намирница.

Проверите начин складиштења

Амбалажа хране је увек означена идеалним начином складиштења. Придржавајте се упутстава да би храна остала свежа најдуже.

Окрените храну у фрижидеру

Када купујете нове намирнице, ставите их у задњи део фрижидера како оне које су већ биле у њему не би биле заборављене и буђале.

Послужите мање количине

Смањите порције тако да не остане хране, с тим да свако може узети додатну порцију ако жели.

Користите остатке

Уместо да бацате остатке у смеће, користите их за ручак или вечеру следећег дана или их замрзните. Омекшано воће може да се користи за прављење воћних сокова или пите, а мање свежег поврћа за припрему супе.

Замрзните храну

Ако вам је довољна мања количина хлеба, остатак замрзните и извадите потребну количину неколико сати пре оброка. Исто тако, замрзните вишак куване хране и тако себи обезбедите готов оброк у данима када сте преуморни за кување.

Од потребног остатка направите ђубриво

Пошто није увек могуће избећи бацање хране, зашто не ставите остатке воћа и поврћа у једну посуду? Тако ћете после неколико месеци имати богат и вредан компост за своје биљке. Кухињски компостер је погодан за остатке куване хране. Довољно је попунити га остацима, додати слој посебних микроба и оставити да ферментира. Добијени компост се може користити за унутрашње или баштенске биљке.

Sve vreme pogrešno čuvate hleb: Zahvaljujući ovom triku dugo će ostati svež

Преузмите андроид апликацију.