Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Осам невероватних ствари о бојама: Једна може подстаћи глад, док вам друга може спасити живот

Боје и те како могу утицати на нас.
Фото: Pexels/Alexander Grey

Можете ли да замислите свет без боја? Сигурно да можете, сви смо гледали црно-беле филмове или слике.

А какав би то био свет? Онај у којем не можемо да се дивимо боји цвећа, уживамо у азурној боји мора и црвеном небу током заласка сунца.

Боја се односи на одређени светлосни осећај физичке особине светлости чија кретања региструју око и мозак, а која долази из неког извора или се одбија са површине неке материје.

Боја је заправо чулни доживљај који настаје када светлост карактеристичног спектра побуди рецепторе у мрежњачи ока….

О боји постоје читаве дициплине у оквиру многих наука, много је чињеница о њима, па увек можете да сазнате и покоју нову.

Можете да баратате свим могућим и немогућим подацима, а ово су неке занимљивости о бојама у свету који вас окружује.

1. Мушкарци и жене боје виде различито

Постоји специфичан ген захваљујући којем видимо и интерпретирамо црвену боју, открили су истраживачи са Универзитета Аризона. Жене имају два X кромозома, а мушкарци имају само један. Због тога жене разликују нијансе црвене, а мушкарцима је црвена – црвена.

Зато жене које се не могу одлучити за нијансу ружа не треба да се брину јер мушкарцима то није битно, свака ће им бити црвена.

2. Сребрна боја аута може спасити живот

Код одабира аутомобила не замарајте се превише целим спектром боја у понуди. Сребрна је најбољи избор јер је лако уочљива на путу, посебно ако је видљивост слаба, а то вам може спасити живот, показују студије.

Осим тога, сребрну боју је лакше одржавати јер се прљавштина мање види.

3. Ружичаста смирује живце

Да би смирили разуздане затворенике и агресивне пацијенте, зидови затвора и менталних институција могу бити обојени у ружичасто. Та боја помаже да се држе под контролом, односно смирује им живце.

Дакле, ружичаста није резервисана само за Барби девојке, њихове љубимце, куће, аутомобиле…

4. Јарке боје воде новим пријатељима

Студије показују да су боје одговорне за 62 до 90 одсто утицаја на први утисак код упознавања. Значи, ако волите да носите црну боју или неку неутралну, време је да освежите гардеробу наранџастом или љубичастом.

Ко зна, можда вам баш та ситница усмери живот у новом смеру, уз нове пријатеље, партнера или нови посао.

5. Плава је најпопуларнија боја

На целом свету, плава боја је најомиљенија и чак 40 посто становништва је бира у свакодневном животу. На другом месту по популарности је љубичаста, али је далеко иза плаве јер је преферира тек 14 одсто људи.

6. Боје могу бити застрашујуће

Постоје људи који панично страхују од боја, као да им од гледања боја живот виси о концу. Они пате од хромофобије – поремећаја због којег су им боје застрашујуће. Неки бурно реагују на одређене нијансе, а други на боје генерално.

Симптоми су мучнина, вртоглавица, отежано дисање, осећај панике, повећан број откуцаја срца, висок крвни притисак, тескоба, ошамућеност, главобоља итд. Постоје посебне терапије које помажу људима да се реше ове фобије.

7. Од жуте огладнимо

У кухињи није добро држати жуту и наранчасту боју јер отварају апетит. Ако планирате да идете на дијету, склоните из видокруга све предмете тих боја. И обратите пажњу на ресторане и остала места где послужују храну јер знају да користе тај феномен – што су гости гладнији, њихова касица прасица је богатија, пише Листверсе.

8. Браон боју су звали мумија

Стари Египћани су имали назив за браон боју по мумијама, звали су је “мумија”. Била је то дословце врста боје, а подсећала је на боју праве мумије.

Kupka od tri sastojka za bolju cirkulaciju: Sjajan ritual kod kuće za umorne i otečene noge

Преузмите андроид апликацију.